3 sekrete psikologjike për të qenë të qetë dhe të përgatitur në provimin e maturës

Nga A2 CNN
26 Maj 2023, 10:21 | Lifestyle
3 sekrete psikologjike për të qenë të qetë dhe të

Provimi i shkollës së mesme është testi i parë i madh me të cilin përballemi në jetë. Kur duhet të bëjmë diçka të rëndësishme, ne pushtohemi nga ankthi dhe nervozizmi dhe pothuajse për të gjithë, matura është takimi i parë me një provim që na teston nga ky këndvështrim.

Mendimet negative ndjekin njëri-tjetrin dhe ankthi e frika mund të arrijnë nivele aq të larta sa të çojnë gjithashtu në siklet dhe simptoma fizike. Netët pa gjumë, zgjimet e shpeshta, ndjenja e alarmit, mendimet obsesive, ëndrrat për provimin dhe frika janë simptomat më të zakonshme që lidhen me provimin e maturës. Megjithatë, tani nuk është koha për t'u emocionuar, por lexoni këshillat e radhës për të arritur me qetësi në ditën kur i thoni lamtumirë shkollës së mesme dhe filloni një aventurë të re.

Bëni pushime të organizuara

Nëse jeni në ankth është sepse ju intereson dhe nëse ju intereson jeni duke studiuar shumë. Pra, gjëja e parë që duhet të bëni është të organizoni pushime që mund t'ju sjellin vërtet freski. Për shembull, është mirë të studiosh për dy/tre orë rresht, por më pas duhet të bësh një pushim prej të paktën 20 minutash për ta lënë mendjen të pushojë.

Në fundjavë, lejojani vetes të paktën gjysmë dite liri për të bërë ndonjë aktivitet që ju pëlqen. Më mirë jashtë dhe më mirë nëse përfshin trupin. Kjo do t'ju ndihmojë të pushoni mendjen tuaj.

Ndërtoni një "grup maturimi"

Rrethojeni veten me miq ose shokë klase që duhet të arrijnë të njëjtin qëllim si ju. Grupi ndihmon për të mbështetur, ndarë, përballur, argëtuar dhe përjetuar momente të lehta edhe në momente të rënda. Edhe nëse keni ritme ose orare të ndryshme studimi, prapëseprapë mund të motivoni njëri-tjetrin dhe të bëni raporte që do t'ju ndihmojnë të qëndroni të fokusuar.

Imagjinoni qëllimin

Shumë teknika vizualizimi ju thonë të imagjinoni vetë ditën e testit. Nuk është aspak kështu, sepse një studim nga Universiteti i Kalifornisë tregoi një rënie të arritjeve kur studentët e imagjinonin veten duke performuar shkëlqyeshëm në një test.

Përkundrazi, studentët që vizualizuan fazën e studimit dhe përgatitjes performuan më mirë dhe i arritën qëllimet e tyre me më pak stres. Ajo që vërtet ndihmon atëherë është të imagjinojmë veten, duke u fokusuar dhe duke punuar drejt qëllimeve tona, sepse kjo na nxit të veprojmë.

A2 CNN Livestream

Dita jonë 2024