Sondazh: Të bëhesh i pasur në Shqipëri është:
  • E lehtë 10%
  • E vështirë 60%
  • E pamundur 30%

Kulla Eiffel me shkrepëse, Libri Guinnes vlerëson rekordin prej 7.19 metrash

Nga Anxhela Celibashi
12 Shkurt 2024, 08:42 | Lifestyle

Kjo është kulla Eiffel më e larta në botë, e ndërtuar me shkrepëse. Ajo është 7.19 metra e lartë dhe është vlerësuar me rekordin botëror të Guinness, duke thyer rekordin e 2009.

Libri i rekordeve, fillimisht nuk e vlerësoi punën e francezit Richard Plaud, duke pretenduar për llojin e shkrepses që është përdorur.

Por këtë fillim shkurti, Guinness vërtetoi zyrtarisht se kulla Eiffel me shkrepëse e Plaud, është më e larta në llojin e saj.

"Është shumë emocionuese, dua të them, për tetë vjet gjithmonë kam menduar se po ndërtoj strukturën më të lartë me shkrepëse. Dhe në fund të këtyre tetë viteve, vendimi fillestar i marrë nga Libri i rekordeve.

Më dukej shumë i rreptë, mizor dhe e ndjeva se ishte e pakuptueshme, sot unë jam në majë të kullës sime sonte", tha ai në një intervistë online nga shtëpia. 

Plaud shpenzoi 4200 orë gjatë tetë viteve për të ndërtuar modelin e tij të ndërtuar nga më shumë se 706.000 shkrepëse dhe 23 kilogramë ngjitës për ndërtimin e monumentit të famshëm ikonik parizien.

Ai u ngjit në ndeshjen e modelit final më 27 dhjetor 2023. Plaud më pas e vendosi atë në ekspozitë dhe kontaktoi Librin e Rekordeve Botërore Guinness, i bindur se do të kapërcejë rekordin e mëparshëm, të mbajtur që nga viti 2009 nga libanez Toufic Daher për Kullën Eiffel me shkrepëse 6.53 metra.

Plaud fillimisht përdori shkrepëse komerciale dhe preu një nga një pjesën e squfurit. Por i lodhur nga ky proces ai përfundimisht kontaktoi drejtpërdrejt prodhuesin për të porositur vetëm shkopinjtë e drurit pa squfur, një detaj i cili bëri që Guinness të refuzonte pretendimin për rekord.

Por sot, drejtori i shërbimeve të rekordeve të Guinness, Mark McKinley, pranoi se ishin treguar shumë të ashpër me vendimin përfundimtar dhe se puna e Richard Plaud është e mahnitshme.

Tani qytetarët mund të bëjnë foto jo vetëm me kullën origjinale, por edhe atë të ndërtuar me shkrepëse.

A2 CNN Livestream

Dita jonë