Kur dhe nga ku mund të shihet eklipsi hënor sot?

Nga A2 CNN
5 Maj 2023, 10:13 | Teknologji

Toka është midis Diellit dhe Hënës kur Dielli, Toka dhe Hëna janë në linjë. Në këtë rast, Hëna hyn në hijen e Tokës. Numërimi mbrapsht vazhdon për Eklipsin Hënor të formuar në këtë mënyrë. Ndërsa data dhe ora e eklipsit të Hënës doli në pah, ishte kuriozitet nëse do të shihej nga Shqipëria.

Eklipsi i Hënës, i cili do të ndodhë sot, të premten e 5 majit 2023, do të fillojë në orën 18:14 dhe do të përfundojë në orën 22:32. Gjatë eklipsit, vetëm një pjesë e Hënës do të preket nga eklipsi, jo e gjithë.

Eklipsi do të jetë i dukshëm në Afrikë, Azi, Australi dhe pjesë të mëdha të Evropës. Sipas faqes “Time and Date” në vendin tonë, eklipsi hënor do të jetë pjesërisht i dukshëm nga ora 19:50.

Eklipsi i majit do të jetë i pari nga dy që presim për vitin 2023. Eklipsi tjetër hënor do të ndodhë më 28 tetor 2023 dhe do të jetë një eklips i pjesshëm që do të jetë i dukshëm kryesisht në Afrikë, Evropë dhe Azi.

Çfarë ndodh gjatë eklipsit hënor?

Ndërsa Hëna po rrotullohet rreth tokës, ajo ndonjëherë mund të qëndrojë në hijen e Tokës. Kur Hëna është në hije, Hëna nuk mund të marrë rrezet që vijnë nga dielli dhe hija e Tokës bie mbi Hënë. Në këtë rast, Hëna qëndron në errësirë dhe kështu ndodh eklipsi hënor. Në rast të një eklipsi hënor, Hëna nuk është plotësisht e padukshme, megjithëse Hëna mbetet në errësirë. Në raste të tilla, hija e Tokës, e cila është afër ngjyrës së kuqe, formohet në Hënë.

Hëna ka faza të ndryshme dhe secila fazë ka një emër. Kur ndodh një eklips hënor, Hëna duket si një Hënë e plotë. Në një eklips hënor, eklipsi zgjat afërsisht 1 orë. Afati minimal kohor për eklipsin hënor që ka ndodhur deri më sot është përcaktuar 40 minuta.

Në rast të një eklipsi hënor ku Hëna është në hije, mund të përjetohen kombinime të ndryshme të linjave të tokës, diellit dhe hënës. Në kuadrin e këtyre kombinimeve të ndryshme, një eklips hënor mund të ndodhë në disa raste edhe në formën e një eklipsi të pjesshëm hënor. Në një eklips të pjesshëm hënor, hija e tokës nuk bie saktësisht në Hënë, por pjesërisht në të.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të eklipsit hënor dhe këto lloje ndahen në 3 pjesë:

Tërësia

Eklipsi i pjesshëm hënor (eklipsi i pjesshëm)

Eklipsi me hije

Në eklipset totale, hija e tokës bie plotësisht në Hënë. Në eklipsin e pjesshëm bie pjesërisht në Hënë. Situata është pak më ndryshe në rastin e eklipsit me hije. Në eklipsin e hijes, i cili është një nga llojet e eklipsit hënor, hija e Tokës bie mbi gjysmën e Hënës dhe gjysma e Hënës ende vazhdon të marrë rrezet e diellit. Në këtë rast, gjysma e hënës vazhdon të marrë rrezet e diellit, por imazhi i hënës është mjaft i zbehtë. Një veçori tjetër e eklipsit me hije është se ky lloj eklipsi është shumë i rrallë.

Ndërsa eklipsi hënor zakonisht ndodh dy herë në vit, në disa raste mund të mos ndodhë fare ose tre herë në vit. Këto situata përbëjnë përjashtime nga eklipsi hënor. Normalisht, një eklips hënor është një ngjarje që ndodh dy herë në vit.

https://a2news.com/2023/05/04/neser-te-gjithe-syte-nga-qielli-cdo-te-ndodhe-me-henen-mbremjen-e-5-majit/
https://a2news.com/2023/01/12/eklipsi-i-pazakonte-qe-zbuloi-nje-yll/
https://a2news.com/2022/10/25/a-e-pate-eklipsi-qe-beri-diten-nate-permes-fotove-nga-kende-te-ndryshme-te-botes/

A2 CNN Livestream

Dita jonë 2024