Qytetet më të qëndrueshme në botë, që mund të bëhen destinacioni juaj i radhës

Nga A2 CNN
14 Nëntor 2022, 18:04 | Lifestyle

Me afrimin e vitit  2023 mund të jetë një nga qëllimet tuaja për të udhëtuar në mënyrë më të qëndrueshme.

Si çdo vit, Indeksi i Qëndrueshmërisë së Destinacioneve Globale (Global Destinations Sustainability Index) renditi 30 qytetet më të qëndrueshme në botë. Duke gjykuar vendet bazuar në 70 tregues, indeksi i jep çdo destinacioni një përqindje "rezultat të qëndrueshmërisë".

Është marrë në konsideratë performanca mjedisore e vendit, nga emetimet e CO2 deri te ndotja e ajrit, por edhe ato sociale dhe menaxheriale, si korrupsioni politik dhe papunësia e destinacionit.

Kjo sepse qëndrueshmëria nuk ka të bëjë vetëm me mjedisin, por është gjithashtu thelbësore një shoqëri dhe sistem politik i shëndetshëm.

Indeksi GSD është një program për përmirësimin e performancës, i cili synon ta bëjë turizmin botëror më të qëndrueshëm.

Si zakonisht, vendet e Evropës Veriore dominojnë në renditjen e indeksit GDS. Po ju sjellim 10 destinacionet kryesore të këtij viti, së bashku me rezultatin e tyre të qëndrueshmërisë:

Goteborg, Suedi (93%)

Bergen, Norvegji (88%)

Kopenhagen, Danimarkë (87%)

Aalborg, Danimarkë (86%)

Bordo, Francë (85%)

Glasgow, Mbretëri e Bashkuar (84%)

Stokholm, Suedi (84%)

Belfast, Mbretëri e Bashkuar (84%)

Aarhus, Danimarkë (84%)

Oslo, Norvegji (83%)

Nëse jeni të interesuar të zbuloni se ku ndodhet qyteti juaj në renditje, mund të lexoni rezultatet e plota të sondazhit të GDS këtu.

Do të informohesh i pari?
Shkarko aplikacionin tonë:
Android ~ iOS

A2 CNN Livestream

Ditari nga Erion Dushi