Sondazh: Çfarë ju pengon për t'u ushqyer shëndetshëm?
  • Çmimet e larta 50%
  • Mungesa e kohës 33%
  • Mungesë motivimi 0%
  • Lodhja fizike 17%

Izraeli ndërton rrugën që ndan Gazën në dysh, imazhet satelitore tregojnë që ka arritur deri në Mesdhe

Nga A2 CNN
9 Mars 2024, 08:28 | Bota

Ushtria izraelite po ndërton një rrugë, e cila e ka ndarë Gazën në dysh, ndërsa ka arritur në bregdetin e Mesdheut. CNN ka publikuar imazhet satelitore, duke treguar se kjo është pjesë e një plani sigurie për të kontrolluar territorin për muaj e ndoshta edhe për vite të tëra, bazuar në deklaratat e zyrtarëve izraelitë.

Një imazh satelitor i 6 marsit zbulon se rruga lindje-perëndim, e cila ka qenë në ndërtim e sipër për javë të tëra, tani shtrihet nga zona kufitare Gaza-Izraeli në të gjithë brezin afërsisht 6.5 kilometra të gjerë, duke ndarë Gazën veriore, përfshirë qytetin e Gazës, nga jugu i enklavës. Rreth 2 kilometra përfshin një rrugë ekzistuese, ndërsa pjesa tjetër është e re, sipas analizës së CNN.

Forcat e Mbrojtjes të Izraelit (IDF) i thanë CNN se po përdornin rrugën për të "krijuar një bazë operacionale në zonë dhe për të lejuar kalimin e forcave si dhe të pajisjeve logjistike". Kur u pyetën për përfundimin e rrugës, IDF tha se rruga ekzistonte para luftës dhe ishte duke u "rinovuar", për shkak të automjeteve të blinduara që "e dëmtonin atë".  Sipas mbrojtjes izraelite kjo “nuk ka fillim dhe mbarim".

Izraeli ndërton rrugën që ndan Gazën në dysh, imazhet

Më 23 shkurt, kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu shpalosi një plan, në kabinetin e tij të sigurisë për një të ardhme pas Hamasit për Gazën, duke përfshirë "çmilitarizimin e plotë" të enklavës dhe rishikimin e sigurisë, administratës civile dhe arsimit të saj sistemeve. Palestinezët që jetojnë në Gaza kanë frikë se planet e sigurisë së Izraelit të pasluftës do të kufizojnë më tej lirinë e tyre të lëvizjes, duke kujtuar ditët e pushtimit izraelit para vitit 2005, kur u vendosën postblloqe midis fshatrave fqinjë dhe u ndërtuan rrugë ekskluzive anashkaluese për të lidhur vendbanimet izraelite me njëri-tjetrin dhe ndaj Izraelit.

"Korridori Netzarim" kryqëzon një nga dy rrugët kryesore veri-jug të Gazës, Rruga Salaheddin, për të krijuar një kryqëzim strategjik qendror. Duket gjithashtu se lidhet me rrugën Al Rashid, e cila kalon përgjatë bregdetit, tregojnë imazhet satelitore. Palestinezët i thanë CNN se ata kujtojnë se i ashtuquajturi "kryqëzimi i Netzarimit" ekzistonte para vitit 2005; në atë kohë, ajo ishte kryesisht e aksesueshme vetëm për kolonët izraelitë.

Ministri izraelit për Çështjet e Diasporës, Amichai Chikli i tha CNN se rruga e re do ta “bëjë më të lehtë” për ushtrinë izraelite nisjen e bastisjeve në veri të qytetit të Gazës dhe në jug, në zonën qendrore të Rripit të Gazës.

Izraeli ndërton rrugën që ndan Gazën në dysh, imazhet

Rruga, për të cilën ai tha se do të përdoret për të paktën një vit, do të ketë tre korsi: një për tanke të rënda dhe mjete të blinduara, një tjetër për mjete të lehta dhe një të tretë për lëvizje më të shpejtë. Do të jetë e mundur të lëvizësh në Korridorin Netzarim nga Be'eri, një kibut izraelit pranë kufirit të Gazës, deri në Detin Mesdhe në shtatë minuta, tha ai.

Sipas planit të propozuar izraelit, Korridori Netzarim do të përdoret "për të mundësuar trajtimin e infrastrukturës nëntokësore të Hamasit dhe xhepave të tij të rezistencës në veri të Rripit të Gazës".

“Banorët e Rripit të Gazës nuk duhet të lejohen të kthehen në veri të paktën deri në prishjen e të gjithë infrastrukturës nëntokësore dhe çmobilizimin e plotë të zonës”, thuhet në propozimin e parlamentit izraelit. Ai përfshinte gjithashtu një korridor të dytë më në jug që ai e quajti Korridori Sufa. Plani nuk është miratuar nga IDF, por ai përfshin elementë që po vijnë në ekzistencë, duke përfshirë Korridorin Netzarim.

A2 CNN Livestream

Dita jonë