Rriten në mënyrë alarmante rastet e fruthit në Evropë

Nga A2 CNN
29 Janar 2024, 09:18 | Bota

Rriten në mënyrë alarmante rastet e fruthit në Evropë

Evropa po përballet me një rritje alarmante të rasteve të fruthit. Midis janarit dhe tetorit 2023, ka pasur më shumë se 30.000 raste të kësaj sëmundje infektive të raportuara në 40 nga 53 vendet në Rajonin Evropian të OBSH-së, një rritje më shumë se 30-fish krahasuar me 941 raste në 2022. Infeksionet janë rritur shumë muajt e fundit, një trend i cili sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë është i destinuar të përkeqësohet dhe që lidhet me një rënie të vaksinimeve pediatrike.

Në vitin 2023, 2 në 5 raste të fruthit përfshinin fëmijë të moshës 1 deri në 4 vjeç dhe një në 5 raste përfshinin të rritur të moshës 20 vjeç e lart. Por nga janari deri në tetor, janë raportuar gjithashtu 20.918 raste të shtrimeve në spital për komplikime të fruthit dhe janë raportuar 5 vdekje të lidhura me fruthin në dy vende.

Fruthi është një sëmundje infektive që fillimisht shkakton simptoma të ftohjes, pasuar me ethe dhe skuqje të lëkurës, por në disa raste (sidomos te të porsalindurit, të kequshqyerit ose ata me imunet të dobët) mund të shoqërohet me super-infeksione bakteriale, me diarre, pneumoni, infeksione të veshit, encefaliti. Fruthi gërryen kujtesën imune dhe e lë njeriun të pambrojtur ndaj agjentëve të tjerë infektivë. Edhe nëse këto komplikime janë relativisht të rralla, fruthi është ende përgjegjës për një numër vdekjesh midis 30 dhe 100 për 100.000 njerëz të prekur.

Pothuajse një e treta e rasteve të raportuara nga OBSH-ja ndodhën në Kazakistan, një vend urë midis Evropës dhe Azisë, por i përfshirë në Rajonin Evropian të organizatës. Kjo ndodhi kryesisht për shkak të një reduktimi të mprehtë të vaksinimeve të fëmijërisë midis 2020 dhe 2022. Pandemia COViD-19 pati një ndikim shkatërrues në rregullsinë e fushatave të vaksinimit dhe rezultati ishte një rritje e fëmijëve gjysmë të vaksinuar. (Dy vaksina duhen për të qenë të imunizuar kundër fruthit) ose të mos vaksinohen. Në total, 1.8 milionë fëmijë në Evropë pritej të humbnin një ose të dyja vaksinat kundër fruthit midis viteve 2020 dhe 2022.

Rifillimi i lëvizjeve dhe udhëtimeve ndërkombëtare ka çuar në një rritje të re të rrezikut të transmetimit të virusit të fruthit, i cili përhapet lehtësisht në komunitetet e pavaksinuara. Infeksioni është ndër më ngjitësit: virusi mund të qëndrojë i pezulluar në ajër deri në 2 orë dhe nëse një person është i infektuar, 90% e atyre që e rrethojnë do të përfundojnë të sëmuren gjithashtu.

Vaksina ekziston në formën e një kompleksi vaksinash kundër fruthit, shytave dhe rubeolës (MPR), me një dozë që duhet të administrohet para muajit të 24-të të jetës, mundësisht në muajin e 12-15-të dhe një përforcues në 5-6 vjet ose 11-12 vjet.

Dy doza të vaksinës ofrojnë 97% mbrojtje nga infeksioni dhe vetëm një dozë 93%. Në mënyrë që përhapja e virusit të fruthit të ndalet, të paktën 95% e popullsisë duhet të imunizohet. Kjo është vija ndarëse që nuk duhet kaluar për të garantuar imunitetin e tufës. Në Evropë, përqindja e njerëzve që kanë marrë dozën e parë të vaksinës ra nga 96% në 2019 në 93% në 2022.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Bruna Çifligu