Ndërhyrja ushtarake e NATO, ambasadoret e QUINT: Ndaloi katastrofën humanitare

Nga A2 CNN
24 Mars 2024, 10:13 | Aktualitet

Ndërhyrja ushtarake e NATO, ambasadoret e QUINT: Ndaloi katastrofën

Ambasadorët e shteteve të QUINT-it në Serbi kanë dalë me një deklaratë të përbashkët për bombardimet e NATO-s ndaj ushtrisë serbe, 25 vjet më parë.

Diplomatët e cilësuan këtë ndërhyrje ushtarake të detyrueshme për të parandaluar një katastrofë humanitare. Sipas tyre, ndërhyrjen ushtarake nuk e donte askush, por ajo nisi për të detyruar Slobodan Millosheviç, për të ndaluar abuzimin ndaj popullatës civile në Kosovë.

“Ky operacion ushtarak është nisur pasi janë shterur të gjitha mjetet politike dhe diplomatike për të bindur Sllobodan Millosheviqin që të pajtohet për një zgjidhje të negociuar dhe për paqen në Kosovë, në bazë të Marrëveshjes së Rambujes dhe me përmbushjen e kërkesave të Rezolutës 1199 të Këshillit të Sigurimit”, shkruhet në reagim.

Ambasadorët e Francës, Italisë, Gjermanisë, Norvegjisë, ShBA-së dhe Britanisë së Madhe mbështesin gjetjen e një zgjidhjeje në mosmarrëveshjen mes dy shteteve, të cilën e kanë quajtur çështje urgjente të sigurisë europiane dhe thonë se janë të bindur që se zbatimi i plotë i Marrëveshjes së Ohrit të arritur nën kujdesin dhe ndërmjetësimin e Bashkimit Evropian është rruga më e mirë përpara drejt paqen dhe stabilitetin në dobi të njerëzve që jetojnë në Serbi dhe Kosovë.

Sipas kësaj deklarate, ushtria serbe po bashkëpunon gjithnjë e më shumë me aleancën e NATO-s dhe partnerët evropianë duke marrë pjesë në misionet e Përbashkëta të Sigurisë dhe Politikës së Mbrojtjes. Më 24 mars 2024 bëhen 25 vjet që kur filluan bombardimet e para të forcave ajrore të Aleancës Veri-atlantike, NATO, kundër forcave serbe në Kosovë.

A2 CNN Livestream

Dita jonë