Sondazh: Dita ndërkombëtare kundër SIDA-s, sa i përdorni masat mbrojtëse?
  • Gjithmonë 17%
  • Shpesh 17%
  • Asnjëherë 67%

Shiu i meteorëve Perseids arrin pikun në mes të gushtit, premtohet spektakël

Nga A2 CNN
2 Gusht 2023, 10:37 | Aktualitet

Çdo vit, teksa planeti ynë orbiton rreth Diellit, disa gjëra mbeten relativisht të njëjta duke qenë se rruga që ndiqet është e njëjtë.

Boshti i planetit tonë mbetet i anuar në 23,5° në raport me orbitën rreth Diellit. Toka orbitën në një elips që arrin pikën më të afërt me Diellin në fillim të janarit dhe shkon më larg nga Dielli në fillim të korrikut, dhe planetët e tjerë gjithashtu vazhdojnë në orbitat eliptike rreth Diellit, të gjitha të orbituara nga sistemet e tyre të hënave në proces.

Dhe, edhe pse nuk i vëmë re shpesh, ka edhe kometa dhe asteroide që qarkullojnë nëpër Sistemin tonë Diellor, zakonisht në orbita që janë shumë më të gjata se një vit Tokë.

Është shumë e rrallë që një trup i madh si një kometë ose asteroid të kalojë afër planetit tonë, megjithëse ndodh me raste. Ajo që është mjaft e zakonshme është se Toka do të kalojë nëpër shtegun orbital të gjurmuar nga një kometë ose asteroid periodik që hyn në sistemin e brendshëm diellor.

Kur kjo ndodh, në varësi të faktorëve të shumtë, duke përfshirë:

sa kohë ka qenë ai objekt në orbitën e tij aktuale,

sa afër kalon Toka me shtegun orbital të atij objekti,

ku ndodhet Hëna,

dhe sa afër është bërthama e kometës me planetin Tokë,

Njerëzit në tokë mund te kenë mundësi të shohin një shi meteorësh ose në një shfaqje spektakolare.

Këtë vit, shiu i meteorëve Perseids e arrin pikun në netët e 12 dhe 13 gushtit 2023 dhe spektakli duket se do të jetë i garantuar.

Dita jonë