Sondazh: Si e gjykoni vendimin, që të përjashtohen policët që kanë përdorur “Sky” apo “Enchrochat”?
  • Të panevojshëm 17%
  • Të drejtë 22%
  • Të vonuar 61%

Thatësira e korrikut, bie niveli i ujit në basenin e hidrocentralit të Fierzës

Nga A2 CNN
3 Gusht 2023, 11:22 | Aktualitet
Thatësira e korrikut, bie niveli i ujit në basenin e hidrocentralit

Thatësira dhe temperaturat e larta kanë bërë që niveli i ujërave në basenin e Hidrocentralit të Fierzës, të ulet ndjeshëm në muajin korrik. Në krahasim me qershorin nga 296.29 m, me prurje rreth 250 metër kub në sekondë, kuota në liqenin e Fierzës, aktualisht është në 291.41 m, ndërsa prurjet kanë zbritur në 50 metër kub në sekondë.

Në Fierzë, aktualisht punohet me dy turbina. Muaji korrik që u karakterizua nga temperatura tejet të larta dhe thatësira, ka detyruar Korporatën Elektroenergjetike Shqiptare që të blejë energji. Sipas të dhënave zyrtare të KESH, energjia është blerë për periudhën 31 deri më 6 gusht dhe ka arritur një vlerë prej 4 milionë eurosh. Ndërkohë që më herët ka zhvilluar një tjetër procedurë për të parablerë energji për të gjithë muajt gusht e cila arrin në 8 milionë euro duke arritur në total në 12 milionë euro. Çmimi me të cilin është blerë energjia varion nga 92 euro për megavator deri në 106 euro për megavator.

Përtej importit të energjisë KESH, ka pasur një situatë mjaft pozitive edhe për eksportin e energjisë elektrike gjatë vitit 2023. Por, ekziston mundësia për blerje të tjera javore nëse moti vijon pa reshje. Gjatë këtij viti, situata energjetike në vend ka qenë pozitive, ndërsa importi i energjisë elektrike ka nisur edhe si një mënyrë për të mbajtur kaskadën e Drinit në nivele të kënaqshme.

Kujtojmë se Hidrocentrali i Fierzës, ka qëndruar gjatë 2022 nën mesataren historike sa i takon nivelit të ujit. Në qershor të 2022 niveli i Fierzës, ishte 288 metra ndërsa mesatarja historike është 289.53 metra.

Ditari A2 CNN