Sondazh: Ku do e kaloni natën e ndërrimit të viteve?
  • Famije 78%
  • Restorant/bare 7%
  • Jashtë vendit 15%

A do të mundemi një ditë të riprodhojmë në hapësirë? Rezultate inkurajuese në embrionet e minjve

Nga A2 CNN
7 Nëntor 2023, 11:04 | Lifestyle

A do të mundemi një ditë të riprodhojmë në

A do të jemi ne njerëzit në gjendje të riprodhojmë në hapësirë ​​një ditë? Pyetja u ngrit nga një eksperiment i agjencisë hapësinore japoneze (Japan Aerospace Space Agency - JAXA) e kryer në vitin 2021 në ISS (Stacioni Ndërkombëtar i Hapësirës), dhe së fundmi u botua në revistën iScience. Për herë të parë, disa embrione miu u lanë të rriteshin për disa ditë në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës, ​​për të testuar efektet e mikrogravitetit në zhvillimin e tyre normal. Dhe rezultatet ishin inkurajuese.

Teruhiko Wakayama, një biolog molekular në Universitetin e Yamanashi, Japoni, nxori disa embrione që përbëheshin nga vetëm dy qeliza nga minjtë femra shtatzënë, i ngriu dhe i dërgoi në ISS në gusht 2021, në një anije kozmike SpaceX Dragon. Embrionet ishin në kontejnerë të veçantë që lejuan ekuipazhin e ISS t'i shkrinte dhe t'i linte të zhvilloheshin për katër ditë, koha maksimale që embrionet e miut në këtë fazë mund të kalojnë jashtë mitrës. Astronautët më pas i spërkatën me kimikate ruajtëse dhe i dërguan përsëri në Tokë në një anije tjetër.

Pasi u gjetën embrionet, shkencëtarët japonezë u përpoqën të kuptonin nëse rrezatimi ose mikrograviteti e kishin penguar zhvillimin e tyre. Për fat të mirë, nuk u zbulua asnjë dëmtim i ADN-së, në kohën e shkurtër të kaluar në bord, embrionet nuk duket se kanë grumbulluar rrezatim të mjaftueshëm për t'i dëmtuar ato.

Pavarësisht nga mikrograviteti, ata kanë arritur në fazën e blastocistit, ku fillojnë të diferencohen në dy grupet e qelizave që do të formojnë bazat e fetusit dhe placentës. Ky nuk është zbulim i vogël, sepse deri më tani mendohej se mikrograviteti i riprodhuar në ISS mund të pengonte këtë fazë të zhvillimit strukturor.

Hapi tjetër do të jetë implantimi i blastocisteve të "kultivuara" në ISS te minjtë femra, për të kuptuar nëse shtatzënia mund të vazhdojë fiziologjikisht dhe nëse këto embrione mund të evoluojnë në minj të shëndetshëm. Sado e rëndësishme të jetë, as ky hap nuk do të mjaftonte për të treguar mundësinë dhe komoditetin e riprodhimit në hapësirë.

Megjithëse gjenerimi i fëmijëve të shëndetshëm në hapësirë ​​nuk është teorikisht i pamundur, kushtet e jetesës në ISS janë shumë të ndryshme nga ato të ndaluara që do të duhej të duronim në kolonitë hënore ose marsiane. Seksi në hapësirë ​​do të ishte një sipërmarrje më vete dhe lindja dhe shtatzënia do t'i ekspozonin nënat dhe fëmijët ndaj kushteve kritike dhe ende pak të eksploruara, të mbijetesës dhe zhvillimit.

Ditari A2 CNN