Inteligjenca artificiale zbulon orët e fundit dhe vendin e varrimit të Platonit

Nga A2 CNN
25 Prill 2024, 10:59 | Lifestyle

Inteligjenca artificiale zbulon orët e fundit dhe vendin e varrimit të

Vendi i saktë i varrimit të Platonit ndodhet në Akademinë në Athinë në kopshtin e rezervuar për të, një zonë private e destinuar për shkollën platonike, pranë të ashtuquajturit Museion, një vend i shenjtë për Muzat.

Kjo u zbulua nga papirologu Graziano Ranocchia i Universitetit të Pizës, i cili përdori inteligjencën artificiale, duke paraqitur rezultatet e projektit kërkimor "GreekSchools", të kryer me Këshillin Kombëtar të Kërkimeve në Bibliotekën Kombëtare të Napolit.

Zbulimi doli nga mbi 1000 fjalë që korrespondojnë me 30 për qind të tekstit të papirusit Herculaneum që përmban Historinë e Akademisë së Filodemit të Gadarës, që ofron një pamje të re të rrethanave të prishjes së orakullit të Delfit nga filozofi akademik Heraklides Ponticus.

Teksti zbulon gjithashtu se Platoni u shit si skllav në ishullin e Aeginës ndoshta në vitin 404 para Krishtit, kur spartanët pushtuan ishullin ose, ndryshe në 399 para Krishtit, menjëherë pas vdekjes së Sokratit. Deri më tani besohej se Platoni ishte shitur si skllav në vitin 387 para Krishtit gjatë qëndrimit të tij në Siçili në oborrin e Dionisius I të Sirakuzës. Teksti i këngës flet edhe për natën e tij të fundit.

Gjithashtu, dalin në dritë edhe fakte të reja dhe konkrete për Akademinë e Platonit, letërsinë helenistike, Filodemin e Gadarës dhe historinë antike në përgjithësi.

 

A2 CNN Livestream

A2 Sport