Sondazh: A kujdeseni për datat e skadencës së produkteve ushqimore?
  • Gjithmonë 69%
  • Rrallë 19%
  • Asnjëherë 13%

Ajsbergu më i madh në botë vihet në lëvizje pas 30 vitesh

Nga A2 CNN
24 Nëntor 2023, 09:03 | Bota

Ajsbergu më i madh në botë vihet në lëvizje pas 30

Ajsbergu më i madh në botë, i quajtur A23a, është vënë në lëvizje pas më shumë se 30 vitesh që qëndronte i ngecur në fundin e oqeanit.

A23a është pjesë e një shpërthimi masiv të bergëve nga rafti i akullit Filchner i Kontinentit të Bardhë. Ai u nda nga vija bregdetare e Antarktikut në vitin 1986 dhe u shndërruar në një “ishull akulli” në Detin Weddell.

Me një sipërfaqe pothuajse 4000 km katrorë, ajsbergu sipas studiuesve britanikë është më shumë se dyfishi i madhësisë së Londrës.

A23a është një kolos i vërtetë dhe nuk është vetëm gjerësia e tij që të bën përshtypje, pasi kjo pllakë akulli është rreth 400 metra e lartë.

Por, pse A23a është vënë në lëvizje pas pothuajse 40 vjetësh?

"Koha sapo ka ardhur. Ai ishte i bazuar që nga viti 1986, por përfundimisht do të zvogëlohej (në madhësi) mjaftueshëm për të humbur kontrollin dhe për të nisur lëvizjen. Unë vura re lëvizjen e parë në vitin 2020", tha Dr Andrew Fleming, një ekspert i sensorëve në Sondazhin e Antarktikut.

A23a ka pasur një vrull në muajt e fundit, i nxitur nga erërat dhe rrymat dhe tani po kalon majën veriore të Gadishullit Antarktik.

Ashtu si shumica e ajsbergëve nga sektori Weddell, A23a pothuajse me siguri do të hidhet në Rrymën Rrethore të Antarktikut, e cila do ta lëshojë atë drejt Atlantikut të Jugut në një shteg që është bërë i njohur.

Shkencëtarët do të ndjekin nga afër përparimin e A23a.

Pjesa më e madhe e A23a mund të prishë rrugët normale të kërkimit të ushqimit të kafshëve, si foka, pinguinë dhe zogj të tjerë duke i penguar ato të ushqejnë siç duhet të vegjlit e tyre.

A2 CNN Livestream

Dita jonë