Sondazh: Çfarë ju pengon për t'u ushqyer shëndetshëm?
  • Çmimet e larta 0%
  • Mungesa e kohës 100%
  • Mungesë motivimi 0%
  • Lodhja fizike 0%

Alarm në SHBA, shtohen rastet me sifiliz në të gjitha grupmoshat, përfshirë edhe të porsalindurit

Nga A2 CNN
2 Shkurt 2024, 11:17 | Bota

Alarm në SHBA, shtohen rastet me sifiliz në të gjitha grupmoshat,

Shtetet e Bashkuara janë në mes të një epidemie të sëmundjeve seksualisht të transmetueshme, me 2.5 milionë raste të klamidias, gonorresë dhe sifilizit të regjistruara në vitin 2022, viti i fundit për të cilin disponohen informacione. Qendra Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) ngriti alarmin në një raport mbikëqyrjeje mbi infeksionet seksualisht të transmetueshme. Edhe nëse klamidia vazhdon të jetë infeksioni dominues midis infeksioneve seksualisht të transmetueshme seksuale, me mbi 1,758,000 raste, ajo që është veçanërisht shqetësuese është rritja e rasteve të sifilizit, të cilat janë rritur me 80% në 5 vitet e fundit dhe me 17% në krahasim me vitin 2021.

TË SAPOLINDURIT, MË TË RREZIKUAR

Incidenca e sifilizit është rritur në të gjitha grupmoshat, përfshirë atë të të porsalindurve, të cilët mund të infektohen nga nëna shtatzënë përmes placentës dhe gjatë lindjes, duke ardhur kështu në botë me sifilizin e hershëm kongjenital. Sëmundja e shkaktuar nga bakteri Treponema pallidum mund të ketë pasoja shumë të rënda tek të porsalindurit si rritje e ngadaltë, meningjiti, konvulsione dhe paaftësi intelektuale.

PARANDALIMI DO TË ISHTE I LEHTË

Më shumë se 3,700 raste të sifilizit kongjenital u raportuan në CDC në 2022, gati 11 herë më shumë se 10 vjet më parë. Sëmundja shkaktoi 231 vdekje prenatale dhe 51 vdekje në djep. Nëse marrim parasysh të gjitha rastet e sifilizit në përgjithësi, ato në vitin 2022 ishin 203.500. Sifilizi transmetohet përmes marrëdhënieve seksuale dhe orale dhe trajtohet me antibiotikë. Testet e hershme për të gjithë, por veçanërisht për gratë shtatzëna, dhe terapitë në kohë, mund të parandalojnë 88% të rasteve.

ARSYET E KRIZËS

Sipas disa ekspertëve të intervistuar nga "New York Times", ka disa arsye pas rritjes së rasteve të sifilizit dhe sëmundjeve të tjera seksualisht të transmetueshme. Rritja e fundit e abuzimit me substanca, e lidhur me sjelljet seksuale të rrezikshme; progresi në luftën kundër virusit HIV që ka pasur si efekt anësor uljen e përdorimit të prezervativëve të domosdoshëm për të parandaluar edhe infeksione të tjera seksuale; dhe mbi të gjitha mbyllja e shumë klinikave të shëndetit seksual, gjë që i ka bërë shërbimet e shëndetit riprodhues të papërshtatshëm në krahasim me nevojat e zonës, dhe që e bën problemin veçanërisht serioz në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ku mbi këta punonjës shëndetësorë, u bë beteja për të drejtën e abortit.

TË DREJTAT E MOHUARA

Edhe pse të gjitha komunitetet janë të prekura, janë kryesisht pakicat etnike ato që regjistrojnë numrin më të madh të rasteve. Njerëzit afrikano-amerikanë përbëjnë 30% të pacientëve me raste të sifilizit primar ose sekondar (dy fazat e para të sëmundjes). Por incidenca është edhe më e lartë në mesin e amerikanëve vendas dhe popullatave vendase të Alaskës (67 raste për 100,000 njerëz).

INVESTIMI NË SHËNDET

Sëmundjet seksualisht të transmetueshme, veçanërisht sifilizi, do të vazhdojnë të dalin jashtë kontrollit derisa Administrata dhe Kongresi t'u japin komuniteteve fondet që u nevojiten për të ofruar shërbimet më themelore të shqyrtimit, trajtimit dhe parandalimit," shkruajnë ekspertët e Koalicionit Kombëtar të Drejtorëve të STD (NCSD), i cili mbledh së bashku mjekët më të rëndësishëm që janë ekspertë në sëmundjet seksualisht të transmetueshme. Vendi më i fuqishëm në botë është thirrur të përballet me një sfidë të re, themelore të shëndetit publik.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Erion Dushi