Sondazh: Nëse i afërmi juaj e ka ditëlindjen në 29 shkurt, kur e uroni?
  • 28 shkurt 27%
  • 1 mars 45%
  • Nuk e uroj 27%

Tërmeti i fundit ka rënë në 1598-n, Prof. Şenol Hakan Kutoğlu ngre shqetësimin e një lëkundjeje fatale në Turqi

Nga A2 CNN
28 Janar 2024, 17:48 | Bota

Pas tërmeteve vdekjeprurëse, që ndodhën në Malatya më 8 dhe 25 janar, ekspertët shqyrtuan aktivitetin sizmik në rajon. Bazuar në të dhënat satelitore, ekspertët zbuluan një “defekt” të ri në rajon.

Tërmeti Pütürge me magnitudë 4.4 që ndodhi në Malatya më 8 janar dhe tërmeti 5.2 ballë i 25 janarit shkaktuan frikë dhe panik. Lëkundjet, të cilat u ndjenë edhe në krahinat përreth, tërhoqi vëmendjen e ekspertëve.

Si rezultat i hetimeve, u zbulua se tërmeti në Malatya ishte në një çarje që nuk është përfshirë në hartën e tërmeteve të Turqisë. Prof. Şenol Hakan Kutoğlu tha për CNN TURK se, tensioni vazhdon në Amasya.

“Kur shikojmë lëvizjet e sipërfaqes së tokës të marra nga lëvizjet satelitore, shohim se 2 tërmetet që ndodhën këtë muaj kanë ndodhur në një anë të degës së thyerjes kryesore. Shohim që këta 2 tërmete mbeten në të njëjtën linjë. Kjo është një linjë e re, e treguar me të kuqe. Kjo nuk shfaqet në hartat ekzistuese të defekteve. Megjithatë, kur shikojmë lëvizjet e tokës, shohim se këtu ka një defekt. Nga Amasya-Çorum kalon një vijë çarjeje. Një tërmet me magnitudë 4.3 ka ndodhur këtu muajin e kaluar. Kur shikojmë hartën, shohim se këtu ka ndodhur një tërmet me magnitudë 6.6 ballë në vitin 1598, dhe përsëri në hartë, shohim se tensioni është më i madh në anën e Amasisë sesa në Çorum. Prandaj, Amasya është më e tensionuar. Kjo zonë nuk ka prodhuar tërmet që nga viti 1598, ndaj risku është edhe më i madh", tha Prof. Şenol Hakan Kutoğlu.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Denisa Pasholli