Në Afrikë po bëhet gjithnjë e më nxehtë, temperatura rekord në mars

Nga A2 CNN
15 Mars 2024, 10:25 | Bota

Në Afrikë po bëhet gjithnjë e më nxehtë,

Kriza klimatike godet sërish. Më 11 mars 2024, një valë të nxehti çoi në thyerjen e rekordeve të temperaturës pothuajse në të gjithë Afrikën për muajin mars. Nga Kameruni në Mauritius, u përjetua nxehtësi e paparë, duke shënuar kulmin historik për muajin aktual.

Kjo është raportuar nga Maximiliano Herrera, klimatolog dhe historian i pavarur i klimës: “Rekordet janë thyer pothuajse në çdo vend të Afrikës, nga veriu në jug dhe nga perëndimi në lindje. Asgjë e tillë nuk ka ndodhur askund në botë në historinë e klimës së sotme".

Në Kamerun, qyteti Garoua regjistroi temperatura prej 45.5°C, duke vendosur një rekord të ri kombëtar për muajin mars. Navrongo në Gana gjithashtu arriti 43.8°C. Nigeri pa rekordet e tij mujore të thyera pothuajse në të gjitha stacionet e monitorimit, me temperatura që u rritën në 45°C në Tillabery, 44,5°C në Birni Konni, 44°C në Dosso dhe 43,4°C në Magaria.

Burkina Faso gjithashtu regjistroi nivele të larta mujore në përputhje me pjesën tjetër të vendit, kryeqyteti Ouagadougou arriti 44.1 °C, qytetet Boromo dhe Fada Ngourma 43.7 °C, Ouahigouya arriti 43.2 °C dhe po arriti 43.2 °C. Mali regjistroi ditën e tij më të nxehtë për muajin mars në histori në kryeqytetin Bougouni që arriti 44°C. Rekorde janë thyer gjithashtu në Afrikën e Jugut, Namibi, Zambia dhe Botsvana.

Në Mauritius, temperaturat arritën një rekord për muajin mars me 35.1°C në ishullin Agelaga dhe ishullin e Ngjitjes përjetoi natën e tij më të ngrohtë në histori me një temperaturë minimale prej 27.5°C.

Sipas kërkimeve të ndryshme, këto temperatura mund t'i atribuohen dy elementeve kryesore: nga njëra anë rritjes së temperaturave të atmosferës së Tokës dhe në të njëjtën kohë efektit të El Niño, i cili pavarësisht se është në fazën e tërheqjes, ndihet ende.

A2 CNN Livestream

Dita jonë