Shkencëtarët japin argumentet që vërtetojnë se njerëzit mund të jetojnë deri në 141 vjet  

Nga A2 CNN
31 Mars 2023, 18:30 | Lifestyle
Shkencëtarët japin argumentet që vërtetojnë se

Jetëgjatësia e njeriut është një çështje që prej kohësh ka shkaktuar dhe vijon të shkaktojë debat mes ekspertëve. Deri më tani, rekordin e njeriut më jetëgjatë e mban Jeanne Calment, një gruaje franceze e cila vdiq në moshën 122-vjeçare.

Por një studim i ri ka arritur në përfundimin se ne jemi ende 'larg' nga çdo maksimum nëse ka një të tillë. Dhe ka edhe një shans 50/50 që dikush i lindur në 1940 në Mbretërinë e Bashkuar të arrijë moshën mbresëlënëse 125 vjeç. Kjo do të thotë se një tetëvjeçar sot është ende gjallë në vitin 2065.

Studiuesit nga Universiteti i Gjeorgjisë analizuan jetëgjatësinë e njerëzve në Mbretërinë e Bashkuar të lindur që në vitin 1880 për të gjetur se çfarë mund të jetë e mundur në të ardhmen. Parashikimet e tyre tregojnë se burrat e lindur në 1970 mund të arrijnë moshën 141 vjeç dhe gratë më të vjetra të lindura në 1970 mund të arrijnë 131 vjeç.

Ekspertët thonë se më i moshuari midis njerëzve të lindur midis 1910 dhe 1950 mund të jetojë rregullisht deri në 120 ose më shumë. Sipas tyre, rritja e mjekësisë moderne pas Luftës së Dytë Botërore, ushqimi i mirë dhe stabiliteti politik, midis faktorëve të tjerë, mund të kenë kontribuar në rritjen e jetëgjatësisë deri më tani dhe që parashikohet të vazhdojë.

https://a2news.com/2023/02/25/flini-ne-kete-menyre-per-te-rritur-jetegjatesine-tuaj-me-gati-5-vjet/
https://a2news.com/2022/11/10/101-vjecarja-tregon-sekretin-e-jetegjatesise-se-saj/
https://a2news.com/2023/01/29/shtetet-me-jetegjatesine-me-te-larte-ne-bote/

A2 CNN Livestream

Ditari nga Erion Dushi