Sondazh: A ju shqetëson lënia në harresë e Bibliotekës Kombëtare?
  • Po 71%
  • Jo 24%
  • Nuk më intereson 6%

Blegtorët në protestë kundër uljes së çmimeve të qumështit dhe monopolit të fabrikave, bllokojnë rrugët

Nga Gazmend Janku
22 Janar 2024, 10:27 | Aktualitet

Në një zhvillim të ri dhe të rëndësishëm në sektorin e bujqësisë në Shqipëri, blegtorët që mbajnë dele dhe dhi për qumësht po organizojnë protesta në të gjithë vendin. Kjo lëvizje është nxitur nga ulja drastike e çmimeve të qumështit nga fabrikat përpunuese, nga 180 lekë të reja për litër në vitin 2023, në vetëm 120 lekë të reja për litër sot. Kjo ulje çmimi ka sjellë një krizë të thellë financiare për blegtorët, duke i detyruar disa prej tyre të mbyllin bizneset e tyre ose të therin tufat e deleve.

Protestat janë caktuar të mbahen në vende të ndryshme, me të parën që do të zhvillohet nesër në 22/01/23, Ura e Kadhiqit, në ora 10:00 dhe të dytën në Levan të Fierit më datë 23, në ora 9:00. Këto protesta janë një pjesë e vazhdimësisë së lëvizjeve të nisura nga blegtorët e deleve në zonën e Vlorës.

Blegtorët, të zemëruar dhe të vendosur, kërkojnë një rishikim të çmimeve të qumështit dhe shpërbërjen e asaj që ata e perceptojnë si një monopol të fabrikave përpunuese. Ata argumentojnë se këto fabrika kanë ushtruar një ndikim të padrejtë mbi treg dhe kanë trajtuar blegtorët si skllevër të vitit 2023, duke i lënë ata pa një mjet të drejtë jetese. Protestuesit kërkojnë një çmim më të drejtë për qumështin që mundëson mbijetesën e tyre dhe e mbron industrinë vendase.

Nëse nuk ka një zgjidhje të shpejtë dhe të kënaqshme nga fabrikat ose instancat shtetërore, blegtorët kanë paralajmëruar për intensifikimin e protestave, përfshirë bllokimin e rrugëve dhe refuzimin demonstrativ të dorëzimit të qumështit. Ata gjithashtu duan të ndërgjegjësojnë opinionin publik për rëndësinë e mbështetjes së produktit vendas dhe pasojat e importeve si qumështi pluhur dhe vaji i palmës.

 

Kjo protestë ngre pyetje të thella mbi politikat e çmimeve në sektorin e bujqësisë dhe mbi mënyrën se si trajtohen prodhuesit vendorë në një treg në zhvillim si ai shqiptar. Ajo gjithashtu thekson nevojën për një balancë më të drejtë, midis të drejtave të blegtoreve dhe nevojave të fabrikave përpunuese.

Protestat pritet të jenë paqësore, por të vendosura, duke shërbyer si një thirrje për ndërgjegjësim dhe veprim për të mbrojtur interesat e blegtorëve, të imtave, si dhe për të ruajtur industrinë vendase të qumështit. Kjo situatë është një tregues i qartë i sfidave që përballet sektori i bujqësisë në Shqipëri.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Bruna Çifligu