Sondazh: A duhet të zbatohet leja menstruale në Shqipëri?
  • Po 56%
  • Jo 33%
  • Nuk e di 11%

Studiuesit e Harvardit zbuluan tre sekretet për një jetë të mirë

Nga A2 CNN
15 Gusht 2023, 19:53 | Lifestyle
Studiuesit e Harvardit zbuluan tre sekretet për një jetë të

Shkencëtarëve të Harvardit iu deshën 23 vjet për të zbuluar sekretin e një jete të mirë dhe të lumtur. Hulumtimi ndoqi jetën e shumë njerëzve dhe në momente të ndryshme kohore, për të arritur të deshifrojë atë që na bën të lumtur.

Duke filluar nga viti 1938, Dr. Arlie Bock i Shkollës Mjekësore të Harvardit, u fokusua në 268 studentë të vitit të parë të universitetit. Pjesëmarrësit ranë dakord t'i nënshtroheshin ekzaminimeve të gjera fizike, t'u përgjigjeshin pyetësorëve dhe të intervistoheshin gjatë gjithë jetës së tyre për të ndihmuar studiuesit të arrijnë qëllimin e tyre.

Suksese me një plan afatgjatë
Sipas rezultateve të hulumtimit, shtylla e parë për një jetë të mirë është suksesi, por jo ai që vjen menjëherë apo me shumë lehtësi. Suksesi që bazohet në përpjekje dhe zgjat. Pjesëmarrësit e hulumtimit përjetuan shumë ulje-ngritje në jetën e tyre (siç bëjmë ne të gjithë). Pra, studiuesit nuk u fokusuan në një moment të vetëm, por në ndikimin afatgjatë të përvojave të tyre. Rezultatet treguan se një vështirësi apo pengesë në jetë nuk do të thotë se do të qëndrojmë larg suksesit dhe jetës së mirë. Përkundrazi, ata u fokusuan tek e ardhmja dhe arritën në fund të kenë sukses. Nga ana tjetër, ata që përjetuan famë të madhe shumë herët, nuk ishin gjithmonë të suksesshëm në jetë.

Inteligjenca Emocionale
Studiuesit zbuluan se ata që reaguan më energjikisht dhe pozitivisht ndaj problemeve të jetës ishin më të shëndetshëm mendërisht dhe emocionalisht sesa ata që i shihnin gjërat më negativisht. Ata zbuluan gjithashtu se deri në një farë mase inteligjenca emocionale mund të mësohet dhe përmirësohet me kalimin e viteve, megjithëse disa nga pjesëmarrësit filluan me rezultate shumë pozitive për atë tipar dhe zhvilluan zakone të këqija më vonë në jetë.

Marrëdhëniet
“Vetmia vret. Është po aq i fuqishëm sa alkoolizmi apo cigaret ”, tha profesori i Harvardit, Robert Waldinger, anëtar i komitetit kërkimor dhe psikiatër, në një fjalim në të cilin prezantoi rezultatet e hulumtimit. Doli se një nga faktorët më të rëndësishëm për një jetë të mirë ishin marrëdhëniet e gjata dhe kuptimplota.

Ditari A2 CNN