Si të dalloni nëse nivelet tuaja të vitaminës D janë të ulëta?

Nga A2 CNN
14 Gusht 2023, 22:39 | Lifestyle
Si të dalloni nëse nivelet tuaja të vitaminës D janë

Trupi juaj përdor vitaminën D për të absorbuar minerale të tilla si kalciumi dhe fosfori. Kjo i bën dhëmbët dhe kockat tuaja të forta. Vitamina D gjithashtu mbështet muskujt, nervat dhe sistemin imunitar. Siç dihet tashmë, vitaminën D mund ta merrni nga dielli dhe nga ngrënia e vezëve, peshkut apo ushqimeve si qumështi dhe drithërat.

Si të dalloni nëse nivelet tuaja të vitaminës D janë të ulëta?

Shërimi i ngadalshëm i plagëve
Plagët duket se nuk shërohen aq shpejt te njerëzit me nivele të ulëta të vitaminës D. Veçanërisht për plagët nga djegia.

Osteoporoza
Osteoporoza prek një të tretën e grave midis moshës 60 dhe 70 vjeç dhe dy të tretat e grave 80 vjeç e lart. Mirëpo, mosmarrja e mjaftueshme e vitaminës D mund ta bëjë më të vështirë për trupin tuaj sigurimin e mineraleve që i nevojiten për të mbajtur kockat të forta.

Dhimbje muskulore
Njerëzit që kanë dhimbje dhe dobësi në muskujt dhe kockat e tyre shpesh nuk kanë mjaftueshëm vitaminë D. Sidomos te të moshuarit, muskujt e dobët mund të rrisin shanset për fraktura. Mund të jetë gjithashtu një shenjë e osteoporozës. Flisni me mjekun tuaj nëse keni dhimbje.

Depresioni
Ata me mungesë të vitaminës D kanë më shumë gjasa të përjetojnë depresion. Sipas një studimi në British Journal of Psychiatry, pjesëmarrësit që kishin nivele të ulëta të vitaminës D në gjakun e tyre kishin dy herë më shumë gjasa të diagnostikoheshin me depresion sesa ata me nivelet më të larta.

Do të informohesh i pari?
Shkarko aplikacionin tonë:
Android ~ iOS

A2 CNN Livestream

Debat nga Alba Alishani