Sondazh: Sa prezent është aktiviteti fizik në përditshmërinë tuaj?
  • Çdo ditë 43%
  • Tre herë në javë 21%
  • Vetëm në fundjavë 7%
  • Asnjëherë 29%

15 flotat më të fuqishme detare të planetit

Nga A2 CNN
9 Gusht 2023, 22:12 | Fotolajme

Lista e flotave më të fuqishme detare në botë është përpiluar nga Drejtoria Botërore e Luftanijeve Moderne Ushtarake dhe përfshin 36 kombe. Sipas Business Insider që ka publikuar renditjen, në të shqyrtohet numri i anijeve luftarake dhe nëndetëseve së bashku me faktorë të tillë si mosha e një flote, logjistika dhe aftësitë e saj sulmuese dhe mbrojtëse.

Po ashtu u shqyrtua edhe balanca e çdo pushteti, duke marrë në konsideratë se sa lloje pasurish kishin dhe sa mirë i përqendruan asetet e tyre ushtarake në një zonë. Klasifikimi bën dallimin midis klasave të ndryshme të anijeve luftarake, duke renditur llojet relativisht të vogla të korvetave dhe fregatave, si dhe shkatërruesit dhe kryqëzuesit më të mëdhenj.

Si më poshtë është renditja e 15 vendeve me flotën detare më të fortë:

15 - Algjeria

Marina e Algjerisë në qershor kur studimi përfundoi kishte 96 njësi aktive.

Këtu përfshihen gjashtë nëndetëse, tetë fregata, 11 korveta, tre anije luftarake kundër minave/anti-nëndetëse, 65 anije patrullimi në det të hapur dhe tre anije sulmi amfibe.

Kjo flotë nuk ka aeroplanmbajtëse, kryqëzorë apo shkatërrues, por bilanci i forcave të saj detare është "i drejtë" dhe mosha mesatare e anijeve të Algjerisë është 16 vjet. Marina algjeriane u vlerësua me 61.5 pikë.

14 - Koreja e Veriut

Marina e Koresë së Veriut u vlerësua me 67.9 pikë. Megjithëse ka një flotë të madhe, anijet e saj priren të jenë të vjetra dhe të vogla, ndaj nuk ka gjasa të shqetësojnë seriozisht një forcë më moderne.

Koreja e Veriut ka 19 nëndetëse, dy fregata, shtatë korveta, një anije luftarake kundër minave/anti-nëndetëse dhe 157 anije patrullimi në det të hapur.

Që nga janari ajo ka pasur 186 njësi në inventarin e saj aktiv detar. Kjo flotë nuk ka aeroplanmbajtëse, shkatërrues, kryqëzorë apo kryqëzorë amfibë, por ekuilibri i forcave detare është "i drejtë".

Koreja e Veriut ka gjithashtu një flotë të vjetër, pasi mosha mesatare e saj është 49.2 vjet.

13 - Egjipti

Marina e Egjiptit është fuqia detare më e madhe në Afrikë dhe Lindjen e Mesme.

Në nëntor ajo përfshinte 107 njësi aktive. Bëhet fjalë për tetë nëndetëse, 12 fregata, shtatë korveta, 18 anije luftarake me mina/anti-nëndetëse, 48 anije patrullimi në det të hapur dhe 12 anije sulmi amfibe.

Ajo gjithashtu ka dy transportues helikopterësh, gjë që e bën atë fuqinë e vetme afrikane/lindore që ka aeroplanmbajtëse në flotën e saj.

Egjipti nuk ka shkatërrues apo kryqëzues dhe ka vetëm një anije në prodhim momentalisht. Bilanci i fuqisë së Egjiptit është "mesatar" dhe mosha mesatare e anijeve të tij është 27.5 vjet.

Egjipti është vlerësuar me 72.4 pikë.

12 – Tajvani

Tajvani ka pasur 91 njësi aktive deri në nëntor të vitit të shkuar dhe  ka arritur të marrë një vlerësim me 74.9 pikë.

Balanca e fuqisë së Tajvanit është "mesatare" dhe mosha mesatare e anijeve të tyre është 26.9 vjet.

Marina është një shqetësim kryesor për Tajvanin, një komb ishull që i frikësohet pushtimit nga Kina, fqinji i tij i madh dhe i fuqishëm që kundërshton të drejtën e tyre për të qenë autonom.

Tajvani ka katër nëndetëse, katër shkatërrues, 22 fregata, dy korveta, anije të para të luftës kundër minave/luftës kundër narkotikëve, 42 anije patrullimi në det të hapur dhe shtatë anije sulmi amfibe, por nuk ka aeroplanmbajtëse apo kryqëzorë.

11 - Italia

Marina italiane ka arritur të marrë 80,7 pikë. Ajo ka në përbërje 54 njësi aktive, që përfshijnë dy aeroplanmbajtëse, tetë nëndetëse, katër shkatërrues, 11 fregata, 10 anije luftarake me mina/anti-nëndetëse, 16 anije patrullimi në det të hapur dhe tre kryqëzorë amfibë.

Italia nuk ka korveta apo kryqëzorë, por bilanci i forcave detare të saj është "mesatar" dhe mosha e anijeve është realitvisht e re, me 24.7 vjet.

10 - Turqia

Turqia kishte 90 njësi aktive deri në prill, të cilat përfshiujnë një transportues helikopterësh, 12 nëndetëse, 16 fregata, 10 korveta, 11 anije luftarake kundër minave/narkotikëve, 35 anije patrullimi në det të hapur dhe pesë kryqëzorë amfibë.

Turqia është anëtare e NATO-s, por nuk ka as destrojer apo kryqëzues.

Mosha mesatare e anijeve të saj është 18.8 vjet dhe balanca e forcave klasifikohet si "mesatare" me vlerësim 80.5 pikë.

9 - Mbretëria e Bashkuar

Marina britanike ka marrë 88.3 pikë. Ajo vlerësohet veçanërisht për faktin se anijet e saj luftarake kanë shumë misione, me pothuajse një të katërtën e fuqisë së vendit kushtuar fregatave, e ndjekur nga një theks në luftën ndaj minave dhe më pas në nëndetëset.

Ajo ka dy aeroplanmbajtëse, 10 nëndetëse, gjashtë shkatërrues, 12 fregata, 11 anije luftarake kundër minave/anti-nëndetëse, gjashtë anije patrullimi në det të hapur dhe dy kryqëzorë amfibë, por nuk posedon korveta apo kryqëzorë.

Mbretëria kishte 51 njësi në stokun e saj aktiv detar në nëntor dhe bilanci i saj i forcave cilësohet si "mesatar". Ajo ka vetëm tre anije të tjera në ndërtim e sipër, shumë më pak se shumica e marinave kryesore të botës.

Mosha mesatare e anijeve në Mbretërinë e Bashkuar është 17.7 vjet, më e re se shumë prej marinave më të forta në botë.

8 - Franca

Franca kishte 65 njësi aktive deri në janar dhe është vlerësuar me 92.9 pikë. Franca ka një forcë moderne me shumë njësi që përfshijnë 21 anije.

Marina franceze ka gjithashtu një aeroplanmbajtëse, si dhe nëntë nëndetëse, 14 anije patrullimi në det të hapur dhe tre kryqëzorë amfibë.

Flota franceze prej 17 anijesh luftarake kundër minave/anti-nëndetëseve është po ashtu e rëndësishme duke pasur parasysh vijën bregdetare të Francës përgjatë ujërave evropiane.

Franca nuk ka fregata, kryqëzorë apo korveta dhe mosha mesatare e anijeve të saj është 23 vjet me një ekuilibër "mesatar" të fuqisë.

7 - India

Marina indiane është vlerësuar me 99.1 pikë. India kishte 102 njësi aktive në janar, të cilat përfshijnë një aeroplanmbajtëse, 17 nëndetëse, 10 shkatërrues, 13 fregata, 23 korveta, 29 anije patrullimi në det të hapur dhe nëntë kryqëzorë amfibë.

India nuk ka anije apo kryqëzorë për luftë kundër minave dhe mosha mesatare e anijeve të saj është 20.1 vjet me një ekuilibër "mesatar".

6 - Japonia

Marina japoneze është vlerësuar me 121.3 dhe deri në nëntor ka pasur 102 njësi aktive.

Japonia ka gjithashtu një marinë më moderne se shumë nga vendet e renditura më lartë se ajo, me një moshë mesatare për anije që shkon në 14.8 vjet.

Japonia posedon katër transportues helikopterësh, 22 nëndetëse, 22 shkatërrues, tre fregata, 22 anije luftarake me mina/anti-nëndetëse, gjashtë anije patrullimi në det të hapur dhe tre anije sulmi amfibe.

Ajo nuk ka aeroplanmbajtëse, kryqëzorë dhe korveta dhe fuqia detare vlerësohet si "mesatare".

5 - Koreja e Jugut

Marina e Koresë së Jugut ka 138 njësi aktive. Ajo është një forcë luftarake e balancuar mirë që përfshin të gjitha llojet e pritshme të njësive detare, me përjashtim të aeroplanmbajtësve të dedikuar me krahë fikse.

Flota e tyre detare është ndërtuar në raport me agresivitetin e fqinjit të saj, Koresë së Veriut, dhe më tepër është e përqëndruar në mbrojtje dhe parandalim.

Flota detare koreano jugore përfshin 18 nëndetëse, 12 shkatërrues, 12 fregata, 11 korveta, 11 anije luftarake kundër minave/luftës kundër narkotikëve, 64 anije patrullimi në det të hapur dhe 1o kryqëzorë amfibë në maj.

Ajo nuk ka aeroplanmbajtëse apo kryqëzorë, ndërsa mosha mesatare e anijeve të saj është 22.4 vjet.

Koreja e Jugut është vlerësuar me 122.9 pikë.

4 - Indonezia

Marina indoneziane është vlerësuar me 137.7 pikë për 243 njësitë e saj aktive që kishte deri në korrik.

Indonezia ka katër nëndetëse, shtatë fregata, 25 korveta, nëntë anije luftarake me mina/anti-nëndetëse, 168 anije patrullimi në det të hapur dhe 30 anije sulmi amfibe.

Ajo nuk ka aeroplanmbajtëse, kryqëzorë apo shkatërrues por mosha mesatare e anijeve indoneziane është 21.8 vjet. Flota e Indonezisë ka një bilanc "mesatar" të aseteve.

3 - Rusia

Marina e Rusisë, me 265 njësi në asetet e saj aktive që nga marsi, renditet e treta në botë. Por, Rusia ka shumë njësi të vjetruara, duke përfshirë aeroplanmbajtësen e saj të vetme, Admiral Kuznetsov.

Shumë nga 58 nëndetëset e saj, 12 shkatërruesit dhe katër kryqëzuesit janë gjithashtu më të vjetra se të vendeve perëndimore.

Flota ruse përbëhet nga një fregatë, 83 korveta, 28 anije luftarake kundër minave/anti-nëndetëse, 27 anije patrullimi në det të hapur dhe 21 anije sulmi amfibe. Mosha mesatare e anijeve ruse është 30 vjet.

Rusia po përpiqet të modernizojë marinën e saj pasi ka porositur 82 njësi të reja dhe ka bërë një "angazhim të rëndësishëm" për anijet e reja luftarake korveta, nëndetëset dhe anijet e luftës kundër minave/anti-nëndetëseve.

Flota e Rusisë është vlerësuar me 242.3 dhe ka një ekuilibër "të mirë" të fuqisë.

Ushtria ruse ka pësuar disa humbje të konsiderueshme të pajisjeve gjatë pushtimit të Ukrainës, por marina e saj nuk ka luajtur një rol të madh, duke e mbajtur flotën e saj kryesisht të paprekur.

2 - Kina

Kina, një fuqi detare në rritje, ka flotën më të madhe me 425 njësi aktive deri në gusht.

Bëhet fjalë për tre aeroplanmbajtëse, 72 nëndetëse, 48 shkatërrues, 71 korveta, 44 fregata, 49 anije kundërmasë/luftë kundër drogës, 127 anije patrullimi në det të hapur dhe 11 anije sulmi amfibe.

Ajo ka një moshë mesatare shumë më të re se anijet e SHBA-ve, me 13.8 vjet, por gjithashtu ka më pak njësi të reja të porositura, vetëm 14.

Marina e Kinës ka një bilanc "të mirë" të aseteve dhe është vlerësuar me 318.9 pikë.

1 - SHBA

Marina amerikane konsiderohet gjerësisht si më e fuqishmja që bota ka njohur ndonjëherë dhe vlerësohet me 323.9 pikë.

SHBA-ja qëndron në krye pasi ka një përzierje të gjerë të llojeve të anijeve luftarake dhe nëndetëseve, si dhe një ekuilibër të përmirësuar nga numrat e përgjithshëm të udhëhequr nga flota e saj e njohur e aeroplanmbajtësve.

Marina amerikane kishte 243 njësi aktive deri në nëntor, të cilat përfshijnë 11 aeroplanmbajtëse, 68 nëndetëse, 22 kryqëzorë, 70 destrojtës, 21 korveta, tetë anije luftarake me mina/luftë kundër drogës, 10 anije patrullimi në det të hapur dhe 33 anije amfibe.

SHBA-të nuk kanë fregata dhe mosha mesatare e flotës së saj është 23.3 vjet, por kanë një ekuilibër "të mirë" të aseteve të tyre.

Amerikanët po ashtu kanë porositur ndërtimin e 67 njësive shtesë që do ti bashkohen flotës së tyre.

A2 CNN Livestream

A2 Business