Sondazh: Çfarë ju pengon për t'u ushqyer shëndetshëm?
  • Çmimet e larta 73%
  • Mungesa e kohës 18%
  • Mungesë motivimi 9%
  • Lodhja fizike 0%

Kashubian, veza polake. Nxënësit pikturojnë motive vendase për Pashkët

Nga A2 CNN
26 Mars 2024, 08:34 | Lifestyle

Nxënësit e shkollave fillore nga Polonia dekoruan vezë të mëdha të Pashkëve me dizajne që festojnë trashëgiminë e rajonit verior të vendit. Skuadra nga shkolla të ndryshme rreth qyteteve Gdansk dhe Gdynia, e cila është gjithashtu shtëpia e një grupi etnik sllav të quajtur Kashubs, iu caktuan secilës një vezë stiropor shumë të madhe për të dekoruar në një qendër tregtare lokale.

“Unë jam këtu sot për të bërë vezën. Siç mund ta shihni, është një lloj veze kulturore. Dhe emri i saj kulturor është kashubian. Këtu, kashubian është rreth, është një lloj i gjërave shumëngjyrëshe si lulet. Dhe është shumë e bukur për mua”, shprehet një nxënëse 13-vjeçare.

Disa fëmijë përdorën ngjitës dhe karfica për të ngjitur pëlhurë shumëngjyrëshe dhe letër mëndafshi mbi vezë për të përshkruar marinarët dhe peshqit, një lëvizje detare për qytetin port të Gdynia në Detin Baltik.

“Kur mendoj për Gdynia, mendoj për detin dhe për marinarët, kështu që vendosëm të bëjmë një marinar”, tha studentja Kalina Merchel, 12 vjeç.

Studentë të tjerë ngjitën ose pikturuan modele të ndritshme lulesh të lidhura me kulturën kashubiane. 20 vezët e dekoruara do të ekspozohen në qendrën tregtare Riviera deri më 5 prill dhe blerësit janë inkurajuar të votojnë për dizajnin e tyre të preferuar.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Erion Dushi