Përveç qëndrimit ulur, çdo aktivitet është i mirë për shëndetin e zemrës

Nga A2 CNN
13 Nëntor 2023, 16:29 | Lifestyle
Përveç qëndrimit ulur, çdo aktivitet është i
Të punosh në këmbë është një alternativë e shëndetshme ndaj qëndrimit ulur për shumë orë.

Nëse kujdeseni për mirëqenien e zemrës suaj, çdo gjë është e pranueshme, përveçse të qëndroni ulur. Një studim i publikuar në revistën “European Heart Journal’ ka hartuar për herë të parë një renditje të aktiviteteve të kryera në 24 orë, bazuar në efektin e tyre në shëndetin kardiovaskular. Dhe ndërsa nuk ka surpriza të mëdha, përveç aktivitetit fizik ai që ofron përfitimet më të mëdha, hulumtimet tregojnë se përfshirja e zakoneve të shëndetshme në përditshmërinë tonë është më e lehtë nga sa mendoni.

Ekipi i studiuesve nga University College London analizoi të dhënat nga gjashtë studime mbi më shumë se 15,200 njerëz nga pesë vende të ndryshme, të cilët mbanin një pajisje të veshur rreth kofshës së tyre për të ndjekur aktivitetet e tyre gjatë 24 orëve. Ndërkohë, shëndeti i tyre kardiovaskular monitorohej përmes një sërë parametrash (si indeksi i masës trupore, madhësia e belit, trigliceridet).

Së pari, shkencëtarët vendosën në rend aktivitetet e ndryshme ditore, duke filluar nga ato që ofrojnë përfitimin më të madh për zemrën: aktivitet fizik mesatar deri në të fuqishëm, i ndjekur nga aktiviteti i lehtë fizik, më pas qëndrimi në këmbë dhe më pas gjumi. Të gjitha këto janë më të shëndetshme se qëndrimi ulur.

Por aspektet më interesante u shfaqën kur ekipi llogariti se çfarë do të ndodhte nëse të gjithë do të investonin kohën e kaluar çdo ditë në aktivitete të ndryshme me po aq minuta kalim kohe tjetër, më të shëndetshme. Për shembull, zëvendësimi i vetëm pesë minutave të qëndrimit ulur me aktivitet fizik të moderuar ose të fuqishëm, ka një efekt të dukshëm në shëndetin e zemrës.

Për një grua hipotetike 54-vjeçare me një indeks të masës trupore prej 26.5 (mbipeshë), zëvendësimi i 30 minutave qëndrimi ulur ose shtrirë në ditë me aktivitet fizik të moderuar ose të fuqishëm do të rezultonte në një humbje prej 1 inç të perimetrit të belit, dhe rënie 3.6% e hemoglobinës së glikuar, e cila formohet kur ka shumë glukozë në gjak.

 “Ndryshimi më i dobishëm që vumë re ishte zëvendësimi i qëndrimit ulur me një aktivitet fizik të moderuar deri në të fuqishëm, i cili mund të jetë një vrap, një ecje e shpejtë ose ngjitja e shkallëve – në thelb çdo aktivitet që rrit rrahjet e zemrës dhe e bën frymëmarrjen më të shpejtë edhe vetëm për një ose dy minuta", thotë Jo Blodgett, autori i parë i studimit.

Por edhe nëse lëvizja më energjike jep më shumë rezultate dhe në më pak kohë, edhe aktivitetet e tjera kontribuojnë në mirëqenien e zemrës. Sa më i ulët të jetë intensiteti i një aktiviteti, aq më shumë duhet për të filluar të ketë përfitime të prekshme. Për shembull, përdorimi i një tavoline në këmbë, e cila ju lejon të punoni në këmbë, ka ende një përfitim të dukshëm sepse shmang qëndrimin ulur për shumë orë në ditë . Në të njëjtën kohë nuk është një ndryshim që i heq kohën e çmuar punës.

“Të qëndrosh aktiv nuk është gjithmonë e lehtë dhe është e rëndësishme të bësh ndryshime që mund të mbahen në afat të gjatë dhe që janë të mirëseardhura”, thotë James Leiper, zëvendës Drejtor i Fondacionit Britanik të Zemrës.

"Përfshirja e "snackeve të aktivitetit fizik" si ecja gjatë telefonatave ose vendosja e një alarmi për t'u ngritur dhe për të bërë disa kërcime çdo orë janë mënyra fantastike për të filluar të ndërtoni aktivitetin fizik në çdo ditë dhe t'i afroheni një stili jetese të shëndetshëm dhe aktiv.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Bruna Çifligu