A duhet ta lini celularin në karikim gjatë gjithë natës?

Nga A2 CNN
16 Nëntor 2023, 17:51 | Teknologji

A duhet ta lini celularin në karikim gjatë gjithë natës?

Në botën e baterive litium-jon, telefonat inteligjentë zënë vendin kryesor. Megjithatë, ato kanë ndezur gjithashtu një debat të vazhdueshëm: a e dëmton karikimi i zgjatur (ose brenda natës) baterinë e celularit?

Një sërë faktorësh përcaktojnë jetëgjatësinë e baterisë së telefonit, duke përfshirë “moshën” e prodhimit dhe “moshën” kimike.

Kjo e fundit i referohet degradimit gradual të baterisë për shkak të variablave të tilla si luhatjet e temperaturës, modelet e karikimit dhe shkarkimit dhe përdorimi i përgjithshëm.

Me kalimin e kohës, plakja kimike e baterive litium-jon  zvogëlon kapacitetin e karikimit, jetëgjatësinë e baterisë dhe performancën.

Studimet kanë zbuluar se një bateri e smartfonëve të vitit 2019, mesatarisht, mund t'i nënshtrohet 850 cikleve të plota ngarkimi/shkarkimi përpara se të bjerë në kapacitetin nën 80%.

Kjo do të thotë se vetëm 80% e kapacitetit fillestar të baterisë mbetet pas rreth dy deri në tre vjet përdorim. Në këtë pikë bateria fillon të shterohet dukshëm më shpejt.

A duhet të rimbushet celulari gjatë natës?

Shumica e telefonave inteligjentë të gjeneratës së re do të duan diku nga 30 minuta deri në dy orë  për t'u ngarkuar plotësisht.

Koha e karikimit ndryshon në varësi të kapacitetit të baterisë së pajisjes suaj, kapacitetet më të mëdha kërkojnë më shumë kohë, si dhe nga sa energji  furnizon karikuesi që dispononi.

Karikimi i telefonit gjatë natës nuk është vetëm i panevojshëm, por gjithashtu përshpejton plakjen e baterisë. Ciklet e plota të karikimit (nga  0%–100%)  duhet të shmangen për të maksimizuar jetëgjatësinë e baterisë.

“Karikimi i baterisë deri në 100% shumë shpesh mund të ndikojë negativisht në jetëgjatësinë e përgjithshme të baterisë.” Samsung.

A duhet ta lini celularin në karikim gjatë gjithë natës?

Në mënyrë të ngjashme, mbajtja  e iPhone  në ngarkim të plotë për periudha të gjata mund të rrezikojë shëndetin e baterisë së tyre.

Në vend të një rimbushjeje të plotë, rekomandohet të karikoni baterinë e celularit deri në 80% dhe të mos lejoni që ajo të bjerë nën 20%.

Këshilla për të rritur jetëgjatësinë e baterisë

Megjithëse telefoni juaj ka të ngjarë të ketë mekanizma sigurie të integruara për të mbrojtur baterinë e tij, duke marrë një qasje të kujdesshme do ta bëjë atë të zgjasë edhe më shumë.

Më poshtë po listojmë këshillat e ekspertëve për të rritur jetëgjatësinë e baterisë:

-instaloni përditësimet më të fundit të softuerit për ta mbajtur celularin ta përditësuar me përmirësimet e efikasitetit të baterisë së prodhuesit

A duhet ta lini celularin në karikim gjatë gjithë natës?

-përdorni karikues origjinale ose të certifikuar, pasi furnizimi i energjisë (amp, volt dhe vat) në karikuesit jashtë tregut mund të ndryshojë dhe mund të mos përmbushë standardet e kërkuara të sigurisë.

-shmangni ekspozimin e telefonit ndaj temperaturave të larta –  Apple dhe  Samsung  thonë se telefonat e tyre funksionojnë më mirë në temperaturat e ambientit 0℃ deri në 35℃.

-kufizoni karikimin në 80% të kapacitetit të plotë dhe mos e lini të bjerë nën 20%.

-mos e lini telefonin duke u karikuar për një periudhë të gjatë, si për shembull gjatë natës, dhe shkëputeni atë nga burimi i energjisë nëse bateria arrin 100%.

-mbajeni telefonin tuaj në një zonë të ajrosur mirë ndërsa është duke u karikuar dhe shmangni vendosjen e tij ose karikuesit nën një batanije, jastëk ose në trup ndërsa është i lidhur me një burim energjie.

-monitoroni shëndetin e baterisë dhe përdorni për të identifikuar tendencat e pazakonta, të tilla si marrja e një kohe të tepërt për të karikuar ose shkarkimi i shpejtë.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Erion Dushi