Cili është qyteti më i vjetër i banuar në botë?

Nga A2 CNN
9 Gusht 2023, 22:37 | Lifestyle
Cili është qyteti më i vjetër i banuar në botë?

Qyteti më i vjetër i banuar në botë është Damasku, kryeqyteti i Sirisë. Ai është një qytet me një histori të gjatë, që daton në epokën aramaike rreth 5000 vjet më parë.

Damasku ishte një nga qendrat më të rëndësishme të botës antike, si kryeqyteti i Mbretërisë së Aramaias dhe më pas i shtetit romak.

Pavarësisht historisë së tij të lashtë, Damasku është ende një qytet i gjallë me një kulturë dhe traditë të pasur. Qyteti ka pësuar shumë ndryshime gjatë historisë së tij, por arkitektura tradicionale dhe estetika e së kaluarës janë ende të dukshme në rrugët dhe ndërtesat e tij.

Damasku fatkeqësisht është dëmtuar rëndë gjatë luftës civile siriane, por mbetet një qendër e rëndësishme politike, kulturore dhe ekonomike për rajonin dhe është përmendur shpesh në tekstet e shenjta të Judaizmit, Krishtërimit dhe Islamit.

Qyteti u zhvillua si një qendër tregtare, kryesisht për shkak të vendndodhjes së tij gjeografike pranë pikës së takimit të korridoreve tregtare mes Mesopotamisë dhe Mesdheut. Ai gjithmonë ka qenë një qendër e aktiviteteve tregtare dhe rajoni është kontrolluar nga shumë pushtues të njëpasnjëshëm, ku përfshihen asirianët, babilonasit, persët, grekët, romakët, arabët dhe osmanët.

Gjatë Mesjetës, Damasku ishte një qendër e rëndësishme e shkencës dhe kulturës, e po ashtu destinacion i rëndësishëm për pelegrinët.

Në kohën e Perandorisë Osmane, qyteti u zhvillua si një nga qytetet më të rëndësishme në botë, me një larmi të gjerë ndërtesash, kopshtesh, tregjesh dhe atraksionesh të shkëlqyera arkitekturore.

Damasku, gjithashtu, është i njohur për rëndësinë e tij fetare dhe arkitekturën unike pasi ndikime të ndryshme kulturore kanë lënë gjurmë në ndërtesat dhe pamjen e qytetit.

Atraksionet turistike përfshijnë Muzeun Osman, Kalanë e Damaskut, Rrugën Rrethore të Hamameve Osmane, Varrezat e Murtës, Kishën e Shën Palit, Souq Bahariya etj...

Pallati Azem: Kjo ndërtesë madhështore është ndërtuar në fund të shekullit të 18-të dhe më parë është përdorur si rezidenca e guvernatorit të rajonit të Damaskut. Ndërtesa sot strehon Muzeun e Artit të Lashtë dhe Bashkëkohor.

Xhamia e Madhe e Damaskut: Kjo xhami madhështore është ndërtuar gjatë periudhës Umajad në shekullin e 8-të dhe është një nga xhamitë më të vjetra dhe më mbresëlënëse në botë. Brendësia e saj është zbukuruar me mozaikë të mrekullueshëm dhe një minare mbresëlënëse.

Kisha e Shën Palit: Kjo kishë historike është ndërtuar gjatë periudhës romake dhe është një nga kishat më të vjetra në Damask. Brendësia e kishës përmban shumë detaje të bukura arkitekturore dhe mure të veshur me mozaikë.

Qyteti i Vjetër i Damaskut: Qyteti i Vjetër është një nga zonat më unike të tij dhe është i njohur për karakterin mesjetar dhe rrugët e ngushta. Këtu do të gjeni shumë ndërtesa ikonike, si Bab Touba, Xhamia Al-Abdin dhe Mint e Damaskut.

Kisva Nou: Kjo zonë tradicionale e Damaskut është e njohur për dyqanet e saj të vogla dhe atmosferën tradicionale. Këtu do të gjeni gjithashtu Tempullin e Athinasë dhe atraksione të tjera historike.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Erion Dushi