Embrioni i ngrirë do të quhet "fëmijë"? Vendimi i paprecedentë i gjykatës së Alabamas ngjall debate

Nga A2 CNN
22 Shkurt 2024, 07:21 | Bota


Embrionet e ngrira mund të konsiderohen "fëmijë". Ky është vendimi i paprecedentë i Gjykatës së Lartë të Alabamës në SHBA, i cili ka ngjallur mjaft debat. Ky vendim po ndan avokatët dhe kundërshtarët e fekondimit in-vitro dhe mund të ofrojë precedentë ligjorë për grupet që kërkojnë të kufizojnë më tej të drejtat e abortit.

Gjykata vendosi se embrionet e ngrira kanë të njëjtat të drejta ligjore si fëmijët e tjerë të palindur. Në vendimin e shumicës 7-2, gjyqtari Jay Mitchell tha se "Fëmijët e palindur janë fëmijë… pa përjashtim, bazuar në fazën e zhvillimit, vendndodhjen fizike ose ndonjë veçori tjetër ndihmëse".

Fekondimi in-vitro përdor vezë dhe spermë për të krijuar embrionet dhe më pas i rrit ato në mjedisin e kulturës derisa të implantohen në mitër.

Vendimi "i paprecedentë" mund të ketë një ndikim shkatërrues te njerëzit që vuajnë nga infertiliteti dhe shpresojnë të përdorin IVF, i tha Reuters Barbara Collura, nga një organizatë e mbrojtjes së infertilitetit.

Sakaq, Bloomberg raportoi të mërkurën se Universiteti i Alabama në Birmingham kishte ndërprerë trajtimet e ngjashme në përgjigje të vendimit të gjykatës.

Collura tha se statusi i embrioneve të ngrira në klinikë, të cilat më parë ishin pronë e njerëzve që i krijuan, tani është në harresë ligjore, falë vendimit që u jep atyre personalitet.

Vendimi i Alabamës u dha në përgjigje të padive të gabuara për vdekje të ngritura kundër një klinike fertiliteti në 2021, pasi një pacient tjetër hyri në një ngrirës IVF dhe hodhi një numër mostrash.

Beteja për të drejtat e abortit është intensifikuar në Shtetet e Bashkuara pas përmbysjes nga Gjykata e Lartë e SHBA në 2022, e cila njohu të drejtën kushtetuese të gruas për abort.

Christina Bennett, nga grupi kundër abortit Live Action, i tha Reuters se shpreson që vendimi i Alabamës do të çojë në rishqyrtimin e asaj që ajo i quajti praktikat "joetike" të natyrshme në IVF.

Vendimi është një mundësi për t'u treguar avokatëve të të drejtave të abortit se "embrionet kanë vlerë dhe dinjitet", tha ajo.

Të drejtat e abortit ka të ngjarë të jenë një çështje kyçe në zgjedhjet e vitit 2024, me demokratët që besojnë se do të tërheqë më shumë demokratë dhe disa votues të pavarur dhe republikanë drejt Presidentit të SHBA-së, Joe Biden.

Kundërshtari i tij i mundshëm, ish-presidenti Donald Trump, ka marrë meritën për vendimin e Gjykatës së Lartë në 2022. Shumica e sondazheve tregojnë se shumica e votuesve amerikanë kundërshtojnë kandidatët presidencialë që favorizojnë kufizime të rrepta të abortit.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Denisa Pasholli