Në qytetin e "ngrirë në kohë" të Rusisë, aty ku të blesh një shtëpi kushton vetëm 1 euro

Nga A2 CNN
15 Mars 2024, 15:57 | Bota

Qyteti i Vorkutës, i cili ndodhet në tundrat e akullta tani qëndron i ngrirë në kohë pasi u bë vendi më depresionues i Rusisë. Vorkuta është një varrezë me blloqe kullash, ku shtëpitë iu shitën për vetëm 1 euro atyre pak njerëzve që zgjodhën të përqafojnë jetën e "mjerë" në -50 gradë Celsius.

Banorët e Vorkutës në mënyrë rutinore nisin një udhëtim 20-orësh me tren në tundrën e ngrirë për të arritur në qytetin më të afërt me lidhje direkte ajrore me Moskën. Sasia e dritës së ditës gjithashtu ndryshon në mënyrë dramatike gjatë gjithë vitit, duke kontribuar në kushtet jomikpritëse.

Gjatë muajve të verës, banorët në Vorkuta jetojnë nën "diellin e mesnatës", ku dielli mbetet i dukshëm për 24 orë në ditë, në dritën e pafundme të ditës. Por në dimër, qyteti përjeton fenomenin e kundërt, të njohur si "nata polare", ku njerëzit zgjohen dhe shkojnë të flenë në errësirë të vazhdueshme për javë të tëra.

I themeluar në vitet 1940, qyteti u ndërtua nga kriminelë dhe të burgosur politikë, të cilët u dërguan me një biletë vajtje-ardhje për të punuar në minierat e qymyrit. Por industria e minierave të qymyrit më pas do të rrënohej në vitet 1980, me aktivitetet e shumë minierave të reduktuara ose të mbyllura plotësisht.

Që nga vitet 1980, Vorkuta ka pësuar një rënie të madhe të popullsisë pasi 150,000 banorët e saj u reduktuan në më pak se 50,000. Familjet e mbetura kryesisht jetojnë në qendër të qytetit të Vorkutës, duke e lënë pjesën tjetër të qytetit të braktisur. YouTuber-i Dave Le Genda bëri një udhëtim në Vorkuta në vitin 2022 dhe shpejt zbuloi pse dikush mund të marrë një shtëpi të tërë për vetëm 1 euro.

Vorkuta dhe rrethinat e saj janë tani një përfaqësim i përsosur i dekadencës post-sovjetike, ku shumica e rrugëve janë bosh, përveç borës. Pamjet ajrore tregojnë disa ndërtesa të braktisura, peizazhe shqetësuese, si dhe grumbuj të zymtë betoni dhe monumente të zymta staliniste.

Bora ka shpërthyer në shtëpitë e harruara pasi akujt mbulojnë shkallët dhe dalin nga kornizat e dritareve. Pamjet tregojnë gjithashtu automjete të braktisura të mbuluara me borë në një parking makinash, ndërsa blloqet e apartamenteve duken të lyera me ngjyrë të bardhë pasi u goditën nga stuhitë.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Denisa Pasholli