Shtrenjtohen për Ramazan tespihet e veçanta të Egjiptit

Nga Anisa Braho
29 Mars 2024, 08:31 | Bota

Në rrugët plot zhurmë të Kajros së Vjetër, dyqanet dhe tezgat në të dy anët e rrugicave janë të mbushura me blerës, disa prej të cilëve erdhën për tespihet e lutjes të punuara me dorë.

Tespihet janë të njohura gjatë gjithë vitit, por marrin vëmendje të veçantë gjatë muajit të shenjtë mysliman të Ramazanit.

Ajo që i bën unike tespihet egjiptiane të lutjes, thonë prodhuesit dhe blerësit, është zanati i artistëve që i bëjnë ato.

“Ajo që na dallon është se e gjithë puna jonë është e punuar me dorë. Nga momenti që marrim lëndën e parë, asnjë makineri nuk e prek atë”, tha pronari i një dyqani dhe punishteje që prodhon tespihe, Amr Kamal.

Por, kriza aktuale ekonomike dhe rritja e çmimeve të lëndëve të para kanë hedhur hijen mbi produktet e dashura të punuara me dorë, pasi disa tespihe prej gurësh të çmuar u bënë të papërballueshme, të shitura për mijëra paund.

“Një gram qelibar dikur kushtonte 5 dollarë, 3 dollarë, 4 dollarë ose më së shumti 10 dollarë. Tani, grami kushton 50 ose 60 dollarë dhe madje edhe më shumë," tha Kamal.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Denisa Pasholli