Sondazh: Sipas jush, brezi më i lumtur është:
  • X (1960-1980) 33%
  • Millenials (1981-1996) 56%
  • Z (1997-2011) 11%
  • Alpha (2012-2025) 0%

Sulmi i hakerave, INSTAT shtyn publikimin e statistikave zyrtare

Nga A2 CNN
2 Shkurt 2024, 16:04 | Aktualitet

Sulmi i hakerave, INSTAT shtyn publikimin e statistikave zyrtare

Pas sulmit kibernetik nga hakerat iranianë, Instituti i Statistikave ka njoftuar shtyrjen e publikimit të të dhënave.

INSTAT publikon çdo muaj të dhënat në lidhje me sektorët e industrisë, tregtisë, bujqësisë, ndërtimit, të dhëna demografike e sociale etj. Por sulmi kibernetik ka bërë që shërbimet e internetit të faqes zyrtare dhe e-mailit të jenë ndërprerë.

Si pasojë janë dëmtuar një sërë sistemesh brenda këtij Instituti. Në rrjetet sociale hakerat lajmëruan për një vjedhje të të dhënave por dhe fshirjes së tyre.

Njoftimi i INSTAT

(INSTAT) njofton publikun se për shkak të një sulmi kibernetik që preku disa nga sistemet e tij më 31 janar 2024 do të shtyjë publikimin e statistikave zyrtare deri në një njoftim të dytë. Sulmi kibernetik i cili synoi të dëmtojë të dhënat e INSTAT ka bërë që shërbimet e internetit të faqes zyrtare dhe emailit të jenë ndërprerë. INSTAT siguron publikun se të dhënat e Censit 2023 nuk janë objekt i këtij sulmi. Ekipi teknik i INSTAT menjëherë aktivizoi protokollet e emergjencës për të mbrojtur të dhënat dhe parandaluar dëmtime të mëtejshme.

INSTAT do të vazhdojë aktivitetin e tij statistikor dhe do të përdorë mjete alternative komunikimi si adresa e email-it [email protected] dhe kanalet zyrtare të rrjeteve sociale, Instagram dhe Facebook.

INSTAT i kërkon ndjesë publikut për këtë pamundësi ofrimi shërbimesh momental që shkaktoi ky incident dhe siguron publikun se po punon intensivisht për të rikthyer shërbimet e tij sa më shpejt të jetë e mundur. INSTAT do të njoftojë datat e reja të publikimit dhe falënderon përdoruesit, partnerët dhe veçanërisht ekspertët e Autoritetit Kombëtar për Certifikimin Elektronik dhe Sigurinë Kibernetike (AKCESK) për ndihmën dhe mbështetjen e tyre të vazhdueshme gjatë kësaj periudhe deri në funksionimin e plotë të gjithë sistemeve të Teknologjisë së Informacionit të INSTAT.

INSTAT mbetet i angazhuar për të siguruar statistika zyrtare me cilësi të lartë dhe të besueshme për përdoruesit.

A2 CNN Livestream

Debat - nga Alba Alishani