Kremtohet Sulltan Novruzi: Mundni egon e urrejtjen, duroni në momente zemërimi

Nga Anxhela Celibashi
22 Mars 2024, 16:44 | Aktualitet

Besimtarët Bektashinj kanë festuar këtë të premte Sulltan Novruzin. Kjo është festa më e rëndësishme e bektashinjve, disa prej të cilëve zgjodhën kryegjyshatën botërore për të kryer ritet e tyre. Nga një qiri e lutje për çdo familjarë,  dhe byreku me lekë janë elementet kryesore që shoqërojnë festën.

Në mesazhin përshëndetës, Haxhi Dede baba Edmond Brahimaj veç rëndësisë së bashkëjetesës fetare, e vuri theksin te të ndikimi i secilit për një shoqëri më të mirë.

Veç ripërtëritjes së madhe, në 22 mars është edhe ditëlindja e imam Aliut, sekretari i përgjithshëm i kryegjyshatës Botërore, Nuri Çuni tregon rëndësinë e kësaj feste.

Festa e Sultan Novrizit festohet edhe në Lindjen e Mesme, Azinë Qendrore, Indi dhe Gjeorgji, por kryegjyshata botërore e Bekjtashijve është në Shqipëri, vendin e karakterizuar nga harmonia fetare.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Denisa Pasholli