Sondazh: Çfarë ju pengon për t'u ushqyer shëndetshëm?
  • Çmimet e larta 73%
  • Mungesa e kohës 18%
  • Mungesë motivimi 9%
  • Lodhja fizike 0%

Kushton 180 mln dollarë për 5 vite, ligji i ri për sigurinë kibernetike merr "OK", frikë për sulme edhe nga Rusia

Nga Marjo Brakaj
14 Shkurt 2024, 16:34 | Aktualitet

Veç Iranit, Shqipëria mund do të goditet nga sulme kibernetike nga Rusia. Shqetësimin e ngriti në Komisionin për Ekonominë dhe Financat, kreu i Autoritetit Kombëtar të Sigurisë Kibernetike dhe Certifikimit Elektronik, Igli Tafa

“Në këtë aspekt, Shqipëria ndryshe nga vendet e tjera të Ballkanit e ka jetike që të investojë në fushën e sigurisë kibernetike pasi ajo është e lidhur drejtpërdrejtë me sigurinë e secilit prej nesh”, tha Tafa.

Nisur edhe nga sulmet e fundit nga Parlamentit dhe Institutit të Statistikave, qeveria ka hartuar dhe depozituar për shqyrtim në komisione projektligjin e ri “Për Sigurinë Kibernetike.”

“Efektet financiare në buxhetin e shtetit për pesë vite kanë impaktin financiar të rreth 11 miliardë e 500 milionë lekë”, u shpreh Elisa Spiropali, Ministre e Shtetit për Marrëdhënien me Parlamentin.

Në total, kosto e përllogaritur e ligjit të ri që ka për synim ngritjen e një qendre kontrolli në gjithë vendin për sulmet kibernetike është 180 milionë dollarë. Pjesa tjetër e parave, rreth 70 milionë dollarë pritet të merren në formë donacioni nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Izraeli dhe Arabia Saudite.  

 

“Unë mendoj që është koha që ligji të miratohet pasi i shërben sigurisë kibernetike që deri tani duket se nuk ka qenë e garantuar”, tha Milva Ekonomi, relatorë e projektligjit.

Mirëpo kryetari i Komisionit të Ekonomisë dhe Financave, Eduart Shalsi nuk u deklarua aq i gatshëm sa kolegia e tij socialiste, Ekonomi.

“Ju thatë që u sulmua Kuvendi, INSTAT etj. çfarë do ndryshojë tani që ju na garantoni siguri kibernetike”, deklaroi Shalsi.

Pavarësisht pikëpyetjeve, socialistët në Komisionin për Ekonominë dhe Financat i dhanë dritën jeshile projektligjit të ri “Për Sigurinë kibernetike” për të shkuar për shqyrtim dhe votim në Parlament.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Erion Dushi