Sondazh: Nëse i afërmi juaj e ka ditëlindjen në 29 shkurt, kur e uroni?
  • 28 shkurt 27%
  • 1 mars 45%
  • Nuk e uroj 27%

Çfarë siguruan shqiptarët në 2023? Tregu u rrit, por ka ende pak vullnetarë

Nga Marinela Lina
31 Janar 2024, 15:22 | Ekonomi

Çfarë siguruan shqiptarët në 2023? Tregu u rrit, por ka

Shqiptarët kanë paguar më shumë për të siguruar pronat, jetën, shëndetin dhe automjetet përgjatë vitit 2023. Të dhënat e Autoritetit të Mbikëqyrjes Financiare, tregojnë se për 12 muaj, vlera e paguar për t’u siguruar arriti në 22.9 miliardë lekë, apo mbi 200 milionë euro.

Çfarë siguruan shqiptarët në 2023? Tregu u rrit, por ka

Në 5 vitet e fundit, kjo është shifra më e lartë në tregun e sigurimeve.

Por tendenca në rritje vjen si pasojë dhe e sigurimit të detyrueshëm. Parë nga këndvështrimi i ndarjes së tregut sipas llojit të sigurimit, primet e shkruara bruto të sigurimit të detyrueshëm zunë mbi 60% të totalit të tregut, duke lënë pas sigurimin vullnetar.

Çfarë siguruan shqiptarët në 2023? Tregu u rrit, por ka

Produktet më të rëndësishme të sigurimit vullnetar, ato të lidhura me sigurimin e pronës, shënuan rritje më të lartë se mesatarja e tregut. Kjo i atribuohet më shumë sistemit bankar, i cili nuk miraton kredi pa sigurimin e pronës.

Edhe në tregun e sigurimeve turizmi pati ndikimin e vet. Shtimi i numrit të turistëve të huaj ndikoi në rritjen e produktit vullnetar të sigurimit Kasko të automjeteve.

Në përgjithësi tregu mbetet i orientuar tek sigurimet e Jo-Jetës, të cilat sollën 91.82% të vëllimit të përgjithshëm të primeve, sigurimet e Jetës me 8.12% dhe risigurimi 0.06 %. 

Çfarë siguruan shqiptarët në 2023? Tregu u rrit, por ka

A2 CNN Livestream

Ditari nga Denisa Pasholli