Sondazh: Çfarë ju pengon për t'u ushqyer shëndetshëm?
  • Çmimet e larta 73%
  • Mungesa e kohës 18%
  • Mungesë motivimi 9%
  • Lodhja fizike 0%

Greqia “mbyll dyert”, eksportet drejt vendit fqinj u përgjysmuan në shkurt

Nga Marjo Brakaj
19 Mars 2024, 13:55 | Ekonomi

Rënia e kërkesës nga jashtë dhe kursi i këmbimit po përshpejtojnë të tatëpjetën e eksporteve shqiptare. Në shkurt, kompanitë vendase çuan në tregjet e huaja vetëm 32.2 miliardë lekë mallra. Në raport me të njëjtin muaj të një viti më parë, eksportet janë tkurrur me 16.1 për qind.

Greqia “mbyll dyert”, eksportet drejt vendit fqinj u

Nxjerrja e më pak minerale e karburanti nga nëntoka, bashkë me pezullimin e eksporteve të energjisë si pasojë e mungesës së reshjeve patën ndikimin kryeson në thellimin e “dramës së eksporteve” muajin e shkurt. Industria e tekstileve dhe këpucëve gjithashtu “nuk po ngre kokë”. Të vetmet mallra, eksportet e së cilave u zgjeruan pak gjatë shkurtit rezultojnë produktet kimike, plastike dhe ato ushqimore.

Greqia “mbyll dyert”, eksportet drejt vendit fqinj u

Greqia është vendi kryesor drejt së cilit kompanitë shqiptare çuan më pak mallra se një vit më parë, ndjekur nga Italia dhe Gjermania. 

Greqia “mbyll dyert”, eksportet drejt vendit fqinj u

Mungesa e prodhimit vendas nga njëra anë dhe shtimi i turistëve jashtë-sezonalë nga tjetra bënë në vend të futeshin më shumë produkte nga jashtë. Të dhënat nga Instituti i Statistikave tregojnë se gjatë vitit të shkuar, vlera e importeve arriti në gati 74 miliardë lekë.

Greqia “mbyll dyert”, eksportet drejt vendit fqinj u

Në krahasim me shkurtin e  2023-shit, importe rezultojnë të jenë zgjeruar me 6.4 për qind.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Erion Dushi