Karavidhja në muzeun e Napolit, artisti Philip Colbert prezanton ekspozitën e rrënojave mitologjike

Nga Anxhela Celibashi
31 Janar 2024, 10:04 | Kulturë

Karavidhja në muzeun e Napolit, artisti Philip Colbert prezanton

Bota fantastike e artistit dhe stilistit, Philip Colbert, zuri hapësirën kryesore të Muzeun Arkeologjik Kombëtar në Napoli. 

Në qendër të ekspozitës së tij është Karavidhja e kuqe, e cila zbukuron çdo detaj të krijimtarisë. Colbert, i njohur për portofolin e tij të larmishëm në muzikë, modë dhe dizajn, bashkon pa probleme joshjen e lashtë të mozaikëve romakë me energjinë e gjallë të artit pop.

Pas triumfit të instalacionit të tij të mëparshëm, "LobsterEmpire", artisti me origjinë skoceze ka vendosur përsëri këmbën në Napoli. Këtë herë, Colbert i bën homazh rrënjëve të mitologjisë, duke marrë frymëzim nga koleksioni i mozaikut të Pompeit, qyteti antik i ngrirë në kohë nga shpërthimi i malit Vezuv në vitin 79 pas Krishtit.

"Karavidhe është personaliteti im artistik, kështu që unë jam shumë i lidhur me mozaikun e skenës detare, i cili është një nga kryeveprat e mëdha simbolike të vdekshmërisë së karavidheve të antikitetit. Ajo është në një konflikt të përjetshëm me oktapodin në njëfarë mënyre”, shprehet Colbert.

E quajtur "Shtëpia e karavidheve", ekspozita e transformon muzeun në një hapësirë zhytëse ku mbretëria nënujore shpaloset në detaje magjepsëse.

"Do të shihni në pikturat e mia, që jo vetëm i referohen antikitetit, por gjithashtu shikojnë të ardhmen në aspektin fantastiko-shkencore me robotë dhe elementë të Inteligjencës Artificiale. Unë besoj se arti është një mundësi për shkoni përtej kohës, rivizitoni të kaluarën, të tashmen dhe gjithashtu eksploroni të ardhmen. Pra, është si një dimension metafizik ku ne mund të shkojmë përtej vetvetes."

Në rrëfimin artistik të Colbert-it, karavidhja shfaqet si një personazh simbolik, duke shërbyer si një metaforë për natyrën ciklike të jetës - një dëshmi e poetikës së thellë dhe unike të artistit.

A2 CNN Livestream

Debat - nga Alba Alishani