Sondazh: Sipas jush, brezi më i lumtur është:
  • X (1960-1980) 33%
  • Millenials (1981-1996) 56%
  • Z (1997-2011) 11%
  • Alpha (2012-2025) 0%

Rikthehet rrëqebulli, por njerëzit po ikin

Nga Artin Halili dhe Gazmend Janku
4 Shkurt 2024, 19:51 | Sociale

Bashkia e Pustecit, ose e Liqenasit siç njihet ndryshe në juglindje të vendit, është e vetmja bashki në vendin tonë që 100% të territorit të saj e ka zonë të mbrojtur.

Prej 24 vitesh, parku kombëtar natyror i Prespës ka përfituar projekte të ndryshme, me vlera të konsiderueshme financiare. Por, çfarë është arritur pas më shumë se dy dekadash në mbrojtje të kësaj zone?

Gjergji Koki, drejtues i AKZM Korçë, shprehet për A2 CNN: “Projektet kanë pasur impakt shumë të madh në përmirësimin e infrastrukturës së parkut. Kthimi i rrëqebullit pas shumë vitesh do të thotë që është bërë punë shumë e mirë në përmirësimin e ekosistemit”.

Por, sa është ndjerë aplikimi i projekteve në parkun kombëtar të Prespës tek mirëqënia e banorëve të kësaj bashkie? Pali Kolefski, kryetar i Bashkisë Pustec, thekson: “Për florën dhe faunën është bërë shumë, por për njerëzit është bërë pak”.

Të njëtin qëndrim kanë edhe ato pak operatorë turistik që operojnë në zonën e Prespës.

Bashkia e Pustecit, e përbërë nga 9 fshatra, numëron 5100 banorë, ndërsa ka një sipërfaqe prej më shumë se 27 mijë hektarësh, që është habitati i 61 lloje gjitarësh dhe 23 lloje peshqish.

A2 CNN Livestream

Debat - nga Alba Alishani