Sondazh: Të bëhesh i pasur në Shqipëri është:
  • E lehtë 0%
  • E vështirë 80%
  • E pamundur 20%

Tensionet në veri, Kurti: Reduktojmë policinë vetëm rreth objekteve komunale

Nga A2 CNN
4 Gusht 2023, 15:22 | Kosova
Tensionet në veri, Kurti: Reduktojmë policinë vetëm rreth

Policia e Kosovës do të reduktojë me 25përqind, praninë e saj vetëm rreth objekteve të komunave por jo në pjesët tjetër te veriut të vendit.

Kryeministri Kurti u kujdes të theksonte diçka të tillë përmes një postimi në Facebook, teksa vendimi nisi të zbatohej ditën e premte, mbështetur në një prej pikave të marrëveshjes së arritur mes Kosovës dhe BE më 10 korrik, për shtensionimin e situatës në veri.

Numri një i ekzekutivit të Prishtinës përsëriti se nuk do të ketë reduktim të menjëhershëm të forcave policore.  Ashtu siç kemi thënë para më shumë se dymuajve:

1) Nuk do të ketë zvogëlim të përnjëhershëm dhe as të menjëhershëm të pranisë së policisë, por vetëm gradual e proporcional;

2) zvogëlimi vlen për praninë policore në ndërtesat komunale dhe rrethinat e tyre, e jo për veriun e vendit, ku ka ende sfida e punë për sundim të plotë të rendit e ligjit.

Si Kurti ashtu edhe Policia e Kosovës, deklaruan se tkurrja e pranisë policore niste nga 4 gushti, pasi situata e sigurisë është vlerësuar e qetë, në një takim me pjesëtarë të misionit të NATO-s në Kosovë, KFOR dhe pjesëtarë të misionit të Bashkimit Evropian për Sundim të Ligjit, EULEX.

Pra, siguria është e mirë, situata është e qetë, dhe mund ta zvogëlojmë ca praninë e policisë sonë. Sundimi i ligjit dhe rendi publik po mirëmbahen gjithnjë e më shumë dhe më mirë. Janë bërë rreth një muaj e gjysmë që nuk kemi incidente të theksuara e protesta të dhunshme. Falënderojmë policinë dhe qytetarët pa dallim për bashkëpunimin dhe korrektësinë.

Por ndërsa vlerëson zbutjen e qartë të tensioneve, Kurti, theksoi se qëndrojnë vigjilent për një përshkallëzim të mundshëm që sipas tij, mund të vijë nga deklaratat që nxisin urrejtje dhe agresiviteti politik e shtetëror i fqinjit tonë verior.

Reduktimi i prezencës së policisë është një prej pikave të marrëveshjes së arritur mes Kosovës dhe Bashkimit Evropian më 10 korrik, për shtensionim të situatës në veri. Sipas kryeministrit, Prishtina po e zbaton me seriozitet ujdinë. 

https://a2news.com/2023/08/03/reduktimi-i-policise-ne-veri-lajcak-hap-i-rendesishem-drejt-deeskalimit-te-plote/
https://a2news.com/2023/08/03/veriu-po-qetesohet-kosova-zvogelon-serish-prezencen-policore-ne-komuna/

A2 CNN Livestream

Ditari nga Bruna Çifligu