39 kg në vit për person, shqiptarët të fundit në Europë për konsumin e mishit

Nga A2 CNN
18 Gusht 2023, 13:39 | Sociale

Një shqiptar konsumon 39 kilogramë mish në vit, thënë ndryshe 3.2 kilogramë në muaj ose afro 750 gramë në javë. Kjo sasi është më e ulëta në Europë.

Shqipëria renditet në vendin e fundit së bashku me Maqedoninë e Veriut, Moldavinë dhe Turqinë. Më shumë mish hanë spanjollët, 99 kilogramë për person në vit.

Por cilat janë arsyet prej të cilave qytetarët pranojnë se kanë ulur sasinë e konsumit?!

Ato lidhen me moshën dhe koston e lartë. Tregtarët pohojnë se vit pas viti shesin më pak mish për arsye që nisin nga çmimi e deri tek ulja e popullsisë.

Ndërkohë as blegtoria nuk është në ditën e saj më të mirë. mishi i viçit nga 8500 ka shkuar në 12 mijë lekë.

Ndikon rritja e çmimit por ndikon dhe largimi i njerëzve, ka më pak konsumator. Por edhe ne kemi vështirësi në furnizim, ka rënë numri i gjedhëve, dhe detyrohemi ta blejmë mishin më shtrenjtë.”

Spartak Llanaj – Tregtar mishi

Nëse e shohin në një këndvështrim tjetër, atë të shëndetit, dietologët thonë se sasi e mishit që shqiptarët konsumojnë është e duhura, nëse do kishin të gjithë mundësinë e një sasie të tillë në tryezat e familjes.

Konsumi i moderuar i mishit është i shëndetshëm. Shpeshtia e mishit në javë, duhet të jetë një deri dy herë në javë, e mishit të kuq po flasim. Themi 200-400 kg në javë. Shpeshtia bëhet problematike për shëndetin.

Enkeleida Ferrollari - Nutricioniste

Në vitin 2022, Shqipëria kishte 12% më pak gjedhë, 2.7% më pak dele 6% më pak dhi. Edhe ajo pak sasi e nevojshme për mish në vendin tonë nuk plotësohet nga prodhimi vendas, duke bërë që tregtarët t’u drejtohen tregjeve rajonale për të furnizuar konsumatorët.

A2 CNN Livestream

A2 Business