A “lejohet” nëna dhe foshnja të flenë në të njëjtin shtrat? Përgjigjen ekspertët

Nga A2 CNN
29 Nëntor 2023, 11:53 | Lifestyle

A “lejohet” nëna dhe foshnja të flenë në

Dhe vjen momenti kur pritja mbaron. Fëmija më në fund vjen në shtëpi. Ankthi i prindërve është i madh, sidomos nëse është fëmija i parë. Çfarë duhet të bëjnë? Çfarë duhet të dinë? Shumë pyetje në fusha të ndryshme.

Një nga çështjet kryesore që shqetëson prindërit është ajo e gjumit. Shumë prindër dhe veçanërisht nëna kanë frikë ta lënë fëmijën e tyre të flejë vetëm në një dhomë tjetër, ndaj e marrin me vete, qoftë në dhomë apo edhe në shtrat.

Është folur shumë për këtë zakon, i cili ka përçarë komunitetin shkencor. Ka nga ata që argumentojnë se ky zakon rrit rrezikun e mbytjes së foshnjave, por edhe mundësinë e sindromës së vdekjes së papritur të tyre. Përkundrazi, disa këmbëngulin se praktika në fjalë lehtëson ushqyerjen me gji dhe promovon integrimin e vlerave kulturore dhe familjare. Kjo ndarje i ngatërron më tej prindërit, të cilët përballen me një bollëk informacioni dhe nuk dinë çfarë të bëjnë.

Një studim në Quebec në fund të viteve 1990 zbuloi se 1/3 e nënave flinin me foshnjën në të njëjtën dhomë. “Për 6 muajt e parë, praktika më e sigurt është që foshnja të flejë në shpinë, në krevat fëmijësh, në të njëjtën dhomë me prindërit”, thotë Shoqata Kanadeze e Pediatrisë.

Fjetja me foshnjën promovon ushqyerjen me gji dhe komunikimin
Fjetja me foshnjën lehtëson ushqyerjen me gji gjatë natës, sipas studimeve të shumta shkencore. Megjithatë, është e vështirë të përcaktohet nëse është ushqyerja me gji që favorizon këtë praktikë apo anasjelltas. Sidoqoftë, ushqyerja me gji është arsyeja kryesore pse nënat zgjedhin të flenë me fëmijën e tyre në shtrat. Megjithatë, nuk janë vërejtur dallime ndërmjet gjumit në të njëjtën dhomë dhe gjumit në të njëjtin shtrat në lidhje me ushqyerjen me gji, që do të thotë se gjumi në të njëjtën dhomë është po aq i favorshëm për ushqyerjen me gji dhe gjumi në të njëjtin shtrat nuk është i nevojshëm.

Gjumi i përbashkët redukton stresin
Një studim i bazuar në përgjigjet e prindërve mbi këtë temë zbuloi se fëmijët që kishin përjetuar një nga dy modelet e gjumit të përbashkët, në të njëjtën dhomë ose krevat, kishin nivele më të ulëta ankthi në parashkollor, krahasuar me fëmijët e tjerë.

Bashkëjetesa rezulton në gjumë më të shqetësuar
Foshnjat që flenë me prindërit zgjohen më shpesh sesa ata që flenë vetëm në fillim të jetës. E njëjta gjë vlen, natyrisht, për prindërit. Një studim që vlerësoi gjumin në 6, 12 dhe 18 muajsh tregoi se fëmijët që flinin me prindërit në një krevat të përbashkët ose në të njëjtën dhomë zgjoheshin më shumë gjatë natës. Një studim tjetër zbulon se bashkë-fjetja afatgjatë - për dy vitet e para të jetës së një fëmije - shoqërohet me kohëzgjatje më të shkurtër të gjumit gjatë natës, një nevojë më të madhe për gjumë gjatë ditës dhe një shkallë më të lartë të shqetësimeve të gjumit.

A lidhet gjumi në një sipërfaqe të përbashkët me lidhje më të fortë të fëmijës?
Kjo çështje është sërish nuk ka një përfundim ekzakt. Disa studime raportojnë një lidhje më të fortë të foshnjave që flenë së bashku në një krevat me prindërit e tyre sesa ata që flenë vetëm. Gjetje të tjera shkencore argumentojnë se nuk gjendet asnjë korrelacion, pozitiv apo negativ.

Si përfundim, e rëndësishme në çdo zgjedhje që bëjnë prindërit është të jenë të informuar siç duhet dhe plotësisht, duke peshuar të mirat dhe të këqijat e secilit opsion për ata vetë, në mënyrë individuale.

A2 CNN Livestream

Debat - nga Alba Alishani