Sondazh: A ju shqetëson lënia në harresë e Bibliotekës Kombëtare?
  • Po 71%
  • Jo 24%
  • Nuk më intereson 6%

Nëse doni të jetoni më mirë, mësoni të jeni më shumë tolerantë

Nga A2 CNN
12 Janar 2024, 17:23 | Lifestyle

Nëse doni të jetoni më mirë, mësoni të jeni

Toleranca është aftësia për të pranuar qëndrimet dhe opinionet e njerëzve të tjerë që mund të bien ndesh me tonat pa vuajtur. Dhe në një botë, si reale ashtu edhe sociale, në të cilën ne vazhdimisht biem në kontakt me ide të ndryshme nga tonat, është një çelës themelor për të jetuar më mirë.

Nëse duam të flasim për të në terma të tjerë, mund të mendojmë për tolerancën si pranim i diversitetit ose si aftësi për të kuptuar dhe për të qenë i hapur ndaj faktit se nuk ka asnjë të vërtetë të vetme.

Kur shumë njerëz dëgjojnë mendime të ndryshme nga të tyret, reagimi i tyre i parë është të mërziten. Kjo ndodh sepse ata e marrin atë mendim jo aq si idenë e atij personi, por si një akuzë kundër tyre.

“Nëse ai ka ide të ndryshme nga të miat, atëherë do të mendojë se e kam gabim” dhe kështu, si mbrojtje, ngremë tonin e zërit, akuzohemi ose heshtim. Dhe lamtumirë tolerancë.

Përkundër kësaj, të qenit tolerant çon në shumë më tepër avantazhe.

Toleranca na bën të jetojmë më mirë sepse përmirëson marrëdhëniet

Ata që janë tolerantë zakonisht kanë inteligjencë të shkëlqyer emocionale. Në fakt, toleranca e vërtetë vjen nga të kuptuarit e tjetrit, nga ndjeshmëria, nga të paturit parasysh se në anën tjetër është një person me një histori që tregon edhe idetë e tij.

Në këmbim do të keni avantazhin të ndiheni sikur po merrni pjesë thellë në situatë, të keni një shkëmbim të vazhdueshëm që mund të bëhet burim i pasurisë së ndërsjellë. Lidhjet forcohen kështu dhe shkëmbimi i ndërsjellë do të jetë i këndshëm.

Ata që janë tolerantë do të kenë më shumë miq

Toleranca ekziston vetëm nëse mendimi vihet në veprim. Kjo në vetvete tashmë çon në kontrollin e situatës dhe fitimin e shumë pikëve gjatë një debati.

Ata që janë tolerantë zakonisht janë të trajnuar mirë për të zhvilluar idetë e tyre, për t'i shprehur ato në mënyrë të ndjeshme dhe për të pranuar atë që thuhet pa gjykim.Të gjithë do të donin një person të tillë rreth tyre.

Toleranca trajnon ndjeshmërinë

Intoleranca çon në konflikte të hapura, gjykime të pakërkuara, shkëputje emocionale, marrëdhënie të rreme ose të përshtatshme.

Toleranca, përkundrazi, çon në diskutime kuptimplota, shkëmbim mendimesh, marrëdhënie autentike në të cilat nuk ka nevojë të respektojmë idetë, por në të cilat vendosim të respektojmë personin.

Ata që janë tolerantë do të kenë zhvilluar aftësinë për të vënë veten në vendin e tjetrit dhe do të ndiejnë atë humanizëm që i afron pa i ngatërruar.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Bruna Çifligu