Sondazh: Preferoni që emri i fëmijës tuaj të jetë:
  • Tradicional 37%
  • Modern 5%
  • I trashëguar 16%
  • Unik 42%

Kisha gjermane në prag të përçarjes, lëvizja e Papa Françeskut i trondit të gjithë

Nga A2 CNN
28 Nëntor 2023, 18:22 | Bota

Kisha gjermane në prag të përçarjes, lëvizja e

Situata e kishës gjermane vazhdon t'i prishë gjumin Papa Françeskut. Vetë Ati i Shenjtë e pranoi këtë në një letër dërguar më 10 nëntor katër studiuesve në përgjigje të letrës së tyre të disa ditëve më parë plot shqetësim për fillimin e punës së Komitetit Sinodal në Gjermani.

Një përgjigje me rëndësi të madhe sepse u dërgua pikërisht në ditën e mbledhjes së parë të Komitetit dhe iu drejtua katër ish-delegatëve që u larguan nga Rruga Sinodalale shkurtin e kaluar duke denoncuar "kursin e saj", i cili padyshim po e shtyn Kishën në Gjermani në margjinat e universales”

Teksa mbledhja e parë e Komitetit Sinodal u hap në Essen me fjalët e presidentes së organizatës laike ZdK, Irme Stetter-Karp që tha se “Françesku na inkurajon , le të ecim përpara me këmbëngulje”, Papa mori stilolaps dhe në një letër nga Vatikani shprehu shqetësimin e tij "për hapat konkretë tashmë të shumtë, me të cilët pjesë të mëdha të kësaj Kishe lokale vazhdojnë të kërcënojnë të largohen gjithnjë e më shumë nga rruga e përbashkët e Kishës universale".

Ajo e Papës ishte një distancim i përgjithshëm nga puna e peshkopëve gjermanë, por një refuzim i qartë në veçanti i Komitetit të lindur nga Rruga Sinodalale me synimin për të arritur më pas në një Këshill Sinodal.

Në fakt, Françesku aludoi ndaj këtij rezultati të frikshëm, duke shkruar se Komiteti "synon të përgatisë institucionin e një organi konsultativ dhe vendimmarrës i cili, në formën e përshkruar në tekstin përkatës vendimmarrës, nuk është i pajtueshëm me strukturën e institucionit sakramental të Kishës Katolike" .

Ndonëse me rastin e takimit të parë kishte përmendur gjoja inkurajimin e Papës, presidentja e Zdk Stetter-Karp tashmë ka bërë të ditur se nuk ka ndërmend të tërhiqet dhe në një intervistë për Domradio tha se është e mërzitur nga Papa. Pastaj ai tha se i kishte shkruar disa herë, së bashku me Imzot Bätzing, Papës për ta përditësuar atë me hapat që po ndjek Kisha Gjermane.

Por Papa është i shqetësuar edhe për tekstet përfundimtare të miratuara në asamblenë e Rrugës Sinodalale Gjermane, ku ka bekime nga njerëz të të njëjtit seks dhe flitet për hapjen e debatit për gratë meshtare dhe heqjen e detyrimit të beqarisë priftërore.

Françesku nuk ishte i vetmi që ka dëgjuar peshkopët rebelë gjermanë. Në fakt, Sekretari i Shtetit, Kardinali Pietro Parolin, mendoi për këtë kur, në një shënim nga fundi i tetorit, i cili u bë publik ditët e fundit, ai tashmë mbylli dyert për çdo rishikim të mësimeve të Kishës mbi priftërinë dhe aktet homoseksuale

Kardinali venecian paralajmëroi Kishën Gjermane se "nuk ka asnjë mundësi për të arritur në një vlerësim të ndryshëm për shugurimin priftëror të rezervuar për burrat duke mos pasur ndërmend të rishikojë atë që ishte vendosur nga Shën Gjon Pali II në Ordinatio Sacerdotalis".

Parolin u bëri thirrje peshkopëve gjermanë që të mos krijojnë shpresa të rreme edhe për mësimin e lidhur me homoseksualitetin.

Një çështje tjetër për të cilën një kishë vendase nuk ka mundësi të mbajë një qëndrim tjetër ka të bëjë me aktet homoseksuale."

A2 CNN Livestream

A2 Business