Mbyllet samiti APEC në SHBA, liderët ekonomikë miratojnë deklaratën “Golden Gate”

Nga Xhevahir Qardaku
18 Nëntor 2023, 13:12 | Bota


Samiti i 30-të i Liderëve të Bashkëpunimit Ekonomik Azi-Paqësor në Shtetet e Bashkuara u përmbyll me sukses.

Pjesëmarrësit në takimin e Kalifornisë miratuan deklaratën e “Golden Gate” për krijimin e një të ardhmeje elastike dhe të qëndrueshme për të gjithë.

“Ne duhet të shfrytëzojmë përparimin teknologjik dhe ekonomik për të vazhduar të çlirojmë potencialin e madh dhe dinamizmin e jashtëzakonshëm në të gjithë rajonin tonë, të nxisë rritjen ekonomike, si dhe të adresojmë të gjitha sfidat mjedisore, përfshirë ndryshimin e klimës” thuhet në deklaratë pas takimit dy-ditor.

Krerët ekonomikë të APEC-ut riafirmuan rëndësinë e një sistemi tregtar shumëpalësh të bazuar në rregulla, me Organizatën Botërore të Tregtisë në thelbin e saj. Udhëheqësit u angazhuan për avancimin e integrimit ekonomik në rajon në një mënyrë të drejtuar nga tregu.

Ata u zotuan të sigurojnë një fushë loje të barabartë për të nxitur një mjedis të favorshëm tregtie dhe investimesh dhe bënë thirrje për përpjekje më intensive për të përballuar sfidat e paraqitura nga ndryshimi i klimës. Udhëheqësit u zotuan gjithashtu të shtojnë përpjekjet për të arritur sigurinë ushqimore, për të përmirësuar cilësinë e jetës për të gjithë njerëzit dhe për të promovuar pjesëmarrjen dhe udhëheqjen e plotë dhe të barabartë të grave.

Ata u zotuan të krijojnë shtigje për rritjen e sipërmarrjeve mikro, të vogla dhe të mesme dhe bizneset fillestare, të krijojnë një ekosistem dixhital jodiskriminues dhe të luftojnë së bashku korrupsionin ndërkufitar.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Bruna Çifligu