Sondazh: Ku do e kaloni natën e ndërrimit të viteve?
  • Famije 78%
  • Restorant/bare 7%
  • Jashtë vendit 15%

"Planeti është mjaftueshëm i madh për Amerikën dhe Kinën", Biden dhe Xi takohen mes tensioneve në rritje

Nga A2 CNN
15 Nëntor 2023, 22:08 | Bota

"Planeti është mjaftueshëm i madh për Amerikën dhe

Joe Biden dhe Xi Jinping u takuan në San Francisco mes tensioneve në rritje mes Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Kinës.

Takimi i tyre filloi me një shtrëngim duarsh dhe një deklaratë nga Xi se bota është “mjaftueshëm e madhe” për të dy vendet, pavarësisht retorikës dhe provokimeve në rritje prej vitesh.

“Marrëdhënia Kinë-SHBA nuk ka qenë kurrë e qetë dhe gjithmonë përballet me probleme të një lloji apo tjetër. Megjithatë, ajo ka vazhduar të ecë përpara. Për Kinën dhe Shtetet e Bashkuara, kthimi i shpinës ndaj njëra-tjetrës nuk është një opsion. Konflikti dhe konfrontimi kanë pasoja të tmerrshme për të dyja palët. Planeti Tokë është mjaft i madh që të dy vendet të kenë sukses”, tha Xi.

Në fjalën e tij, Biden bëri thirrje për një “dialog të sinqertë”.

“Gjithmonë i kam parë diskutimet tona si të drejtpërdrejta dhe të sinqerta dhe gjithmonë i kam vlerësuar ato. Është e rëndësishme që ne ta kuptojmë njëri-tjetrin me të vërtetë, si lideri-liderin. Ne duhet të sigurohemi që konkurrenca të mos kthehet në konflikt dhe ne duhet ta menaxhojmë me përgjegjësi atë konkurrencë”, i tha Biden homologut të tij.

“Ne kemi një përgjegjësi ndaj popujve tanë dhe botës që të punojmë së bashku kur e shohim në interesin tonë ta bëjmë këtë. Ndryshimet kritike globale me të cilat përballemi nga ndryshimet klimatike, narkotikët tek inteligjenca artificiale kërkojnë që ne të punojmë së bashku”, shtoi Biden.

Ditari A2 CNN