Rezoluta për Gazën, SHBA nuk do të votojnë për propozimin e Algjerisë

Nga A2 CNN
18 Shkurt 2024, 09:04 | Bota

Rezoluta për Gazën, SHBA nuk do të votojnë për

“Shtetet e Bashkuara nuk e mbështesin veprimin për këtë projekt-rezolutë. Nëse do të hidhej në votim ashtu siç është hartuar, nuk do të miratohet”. Kështu thuhet në një deklaratë të ambasadores së SHBA-së në Kombet e Bashkuara, Linda Thomas-Greenfield, lidhur me projekt-rezolutën algjeriane, e cila kërkon një armëpushim të menjëhershëm humanitar në Gaza.

"Për muaj të tërë, Shtetet e Bashkuara kanë punuar pa u lodhur drejt një qëllimi për të cilin ne të gjithë duhet të aspirojmë: një zgjidhje të qëndrueshme të konfliktit të Gazës në mënyrë që izraelitët dhe palestinezët të mund të jetojnë krah për krah dhe të gëzojnë siguri të barabartë, dinjitet dhe liri. Në një përpjekje për të ndërtuar drejt asaj të ardhmeje, Shtetet e Bashkuara po punojnë për një marrëveshje pengjesh midis Izraelit dhe Hamasit, e cila do të sillte një periudhë qetësie të menjëhershme dhe të qëndrueshme në Gaza për të paktën gjashtë javë, dhe prej së cilës ne mund të marrim kohë dhe hapa për të ndërtuar një paqe më të qëndrueshme.

Gjatë javës së kaluar, presidenti Biden ka marrë thirrje të shumta nga kryeministri Netanyahu, si dhe liderët e Egjiptit dhe Katarit, për të çuar përpara këtë marrëveshje. Ndërsa mbeten boshllëqe, elementët kryesorë janë në tryezë.

Të gjithë ne besojmë se kjo marrëveshje paraqet mundësinë më të mirë. Rezoluta e paraqitur nga Këshilli i Sigurimit, përkundrazi, nuk do t'i arrinte këto rezultate dhe në fakt mund t'i kundërshtonte ato".

Sipas saj, Këshilli ka detyrimin të sigurojë që çdo veprim që ne marrim në ditët në vijim rrit presionin ndaj Hamasit për të pranuar propozimin në tryezë. Ai gjithashtu ka detyrimin të vazhdojë të bëjë presion për zbatimin e rezolutës 2712 dhe 2712 dhe 2720, duke përfshirë dispozitat që kërkojnë zgjerimin e ndihmës në shkallë të gjerë, mbështetjen për ndihmën humanitare dhe rindërtimin në Gaza, mbrojtjen e civilëve dhe punonjësve të ndihmës dhe një paralajmërim të qartë kundër zhvendosjes së detyruar të civilëve.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Denisa Pasholli