Hovenier “kërcënon” me pasoja ndaj qeverisë Kurti nëse nuk e dëgjon

Nga Tomorr Avdia
7 Shkurt 2024, 09:04 | Politikë

Hovenier “kërcënon” me pasoja ndaj qeverisë Kurti

Ambasadori amerikan në Kosovë, Jeffrey Hovenier, ka paralajmëruar pasoja në cilësinë e partneritetit me Kosovën, në rast se kryeministri Albin Kurti, nuk dëgjon kërkesat e SHBA-së për çështje të ndryshme.

“Në masën që qeveria është e përgjegjshme për gjërat që ne besojmë se janë të rëndësishme dhe të cilat besojmë se e avancojnë trajektoren evropiane dhe euro-atlantike të Kosovës, rrit partneritetin tonë. Në masën që qeveria nuk përgjigjet kjo ndikon në cilësinë e partneritetit tonë”, ka deklaruar Hovenier në RTV 21.

Ambasadori amerikan ka thënë se nuk po shohin se Qeveria po u përgjigjet shumë kërkesave të tyre. “Nuk është gabim të thuhet se jemi të shqetësuar dhe do të donim që të shihnim përgjegjshmëri më të mëdha ndaj kërkesave tona nga ajo që ne po shohim se kemi në këtë kohë”.

Hovenier ka thënë se procesi i zgjedhjeve në komunat veriore po shkon shumë ngadalë. Ai thotë se nuk do të kenë durim të presin shumë gjatë. “Unë e di se jemi në përfundim të një hapi të rëndësishëm që është se peticionet janë nënshkruar, kanë indikacione se janë më shumë se 20 për qind e votuesve të regjistruar me të drejtë vote që i kanë nënshkruar këto peticione, por vetëm Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mund ta konfirmojë këtë. Por sapo të ndodhë kjo, është mjaft e rëndësishme që autoritetet të bëjnë gjithçka që është e mundur për të siguruar që hapi tjetër të ndodhë pa vonesa. Dhe ne nuk do të jemi shumë të durueshëm. Hapi tjetër duhet të ndodhë brenda afatit të parashikuar, që mendoj se është 45 ditë”, ka deklaruar Hovenier.

Ai ka thënë se Qeverisë Kurti po i kërkohet edhe nga Uashingtoni të shtyjë këtë vendim. “Kërkesa jonë është shumë e qartë. Ne po i kërkojmë qeverisë, jo vetëm unë, ka kërkesa edhe nga Uashingtoni, por edhe kolegët e mi të QUINT-it e kanë këtë pikëpamje, që qeveria tash për tash do të duhej të shtyjë zbatimin e rregullores së Bankës Qendrore”, ka thënë Hovenier.

Ai ka thënë se këtë po e kërkojnë për shkak se duhet të kryhet puna përgatitore në mënyrë që komunitetet pakicë të mos kenë ndikim negativ.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Denisa Pasholli