Arkivi i muzikës në një stallë derrash, rreth 3 milionë regjistrime këngësh ruhen në hambar

Nga Anxhela Celibashi
2 Shkurt 2024, 10:10 | Kulturë

Arkivi i muzikës në një stallë derrash, rreth 3 milionë

Kjo stallë derrash është vendi më i pazakontë për të ruajtjen e 3 milionë regjistrimeve të këngëve nga e gjithë bota.

Ajo është një ndërtesë shumëngjyrëshe e cila dikur është përdorur për rritjen e derrave në Nju-Jork, por që arkivi i muzikës bashkëkohore e ka zgjedhur për të vendosur të gjithë koleksionin e tij muzikor, por jo vetëm.

Zhvendosja në 2020 u bë pasi godina ku qëndronin fillimisht u shtrenjtua dhe ata gjetën vendin më në periferi, megjithatë, mendojnë të lëvizin përsëri.

"Ka probleme me marrjen e lejeve për të qëndruar në këtë hapësirë", shpjegoi George, themeluesi dhe drejtori i arkivit muzikor bashkëkohor. “Pra, tani duhet të lëvizim. Ky është fokusi ynë kryesor, po përpiqemi të gjejmë një vend… me shpresë në një nga linjat e trenit që shkojnë në qytetin e Nju-Jorkut. "

Arkivi i muzikës në një stallë derrash, rreth 3 milionë

George themeloi arkivin jofitimprurës në 1985, duke i shtuar koleksionin e tij prej 47.000 regjistrimesh. Që atëherë është përqendruar të mbledhë sa më shumë regjistrime, duke rritur në më shumë se 3 milionë krijimtari muzikore.

Arkivi përbëhet nga këngë dhe disqe, së bashku me libra, postera dhe relikte të cilësisë së mirë. Muzika është nga i gjithë globi, dhe zhanret variojnë nga rock and roll dhe blues në afrikane, punk, country, hip hop dhe eksperimentale.

Ka kopertina të albumeve të nënshkruara nga Rolling Stones, Queen, David Bowie dhe David Byrne, ndër shumë të tjerë.

Qëllimi i ARC është të ruajë dy kopje të çdo regjistrimi të bërë ndonjëherë, një për t'u përdorur si një kopje dëgjimore dhe një e dytë si një kopje arkivore.

George thotë se shpreson se mund të gjejë një hapësirë të re publike për të vendosur arkivin. Ai parashikon që ajo të bëhet një qendër kërkimore publike që do të shërbejë si një bibliotekë, do të presë studiues rezidentë dhe madje do të krenohet me një hapësirë arti dhe studio regjistrimi.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Bruna Çifligu