Vetmia dhe dëshpërimi mund të përshpejtojnë plakjen më shumë se pirja e duhanit

Nga A2 CNN
27 Shtator 2022, 10:57 | Lifestyle
Vetmia dhe dëshpërimi mund të përshpejtojnë plakjen

Të qenit i vetmuar mund të jetë i keq për shëndetin tuaj psikologjik, por gjithashtu mund të ndikojë në shëndetin tuaj fizik, veçanërisht, duke përshpejtuar procesin e plakjes së trupit tuaj.

Në këtë përfundim ka arritur një studim i ri, i cili zbuloi se vetmia rrit moshën biologjike të njerëzve më shumë sesa pirja e rregullt e duhanit.

Studimi përdori një "ageing clock" për të testuar gjakun dhe të dhënat biometrike nga pothuajse 12 000 të rritur kinezë.

Studiuesit që qëndrojnë pas studimit, të udhëhequr nga kompania e bioteknologjisë Deep Longevity, thanë se ishin të befasuar kur panë se sa ndikim mund të kenë faktorët psikologjikë në plakje, krahasuar me faktorët fizikë të vendosur siç është zakoni i pirjes së duhanit.

Metoda e matjes është një model statistikor që mat moshën biologjike, në vend të moshës kronologjike, e cila tregon sa vjeç është një person në të vërtetë bazuar në datën e lindjes.

Duke kërkuar për një kombinim të 16 biomarkerëve të gjakut, shtatë parametrave biometrikë dhe gjinisë biologjike të pjesëmarrësit, ora krijoi një parashikim të moshës.

“Rezulton se nëse një person njihet nga ky model si i moshuar, proceset e tij molekulare të plakjes përshpejtohen. Kjo veti mund të përdoret për të parandaluar shfaqjen e sëmundjeve të lidhura me plakjen ose për të gjetur mënyra për të ngadalësuar plakjen”.

Studiuesit thanë se parashikuesit më të rëndësishëm të moshës ishin presioni i gjakut, cistatina C një proteinë që sinjalizon shëndetin e veshkave, indeksi i masës trupore (BMI) dhe spirometria kapaciteti i mushkërive.

Pas analizimit të të dhënave të 11,914 të rriturve kinezë, metoda përcaktoi se pirja e duhanit shtoi rreth 1.25 vjet plakje, por ndjenja e vetmisë mund të shtojë 1.65 vjet plakje.

Megjithatë, nuk ishte ndjenja e vetme që kontribuoi në këtë përshpejtim të plakjes, por një grup i tërë psikologjik i krijuar për të matur mirëqenien që përfshinte gjithashtu frikën, dëshpërimin, depresionin, pakënaqësinë dhe gjumin e dobët.

Ata që nuk ishin martuar kurrë u zbuluan gjithashtu se kishin moshë shtesë 0,35 vjet për shkak të statusit të tyre beqar, ndërsa njerëzit që jetonin në zonat rurale kishin një moshë shtesë 0,39 vjet.

Autorët arritën në përfundimin se duke pasur parasysh lidhjen e fortë midis gjendjeve psikologjike dhe plakjes, shëndeti i dobët mendor duhet të njihet si një nxitës kryesor i plakjes.

Do të informohesh i pari?
Shkarko aplikacionin tonë:
Android ~ iOS

A2 CNN Livestream

Edicioni informativ nga Suela Demiri