Sondazh: Çfarë ju pengon për t'u ushqyer shëndetshëm?
  • Çmimet e larta 0%
  • Mungesa e kohës 0%
  • Mungesë motivimi 0%
  • Lodhja fizike 0%

Paguhemi më pak se fqinjët, të parafundit për pagën mesatare në rajon, kryeson Serbia

Nga Marinela Lina
16 Mars 2024, 13:55 | Ekonomi

Një rritje e pagës mesatare në fund të 2023 me 10 mijë lekë nuk e përmirësoi vendin tonë në krahasim me rajonin. 75 mijë lekë ose në monedhën europiane referuar kursit zyrtar të Bankës së Shqipërisë 723 euro, e renditi përsëri Shqipërinë të parafundit pas Kosovës.

“Duke pasur edhe një politikë më agresive se vendet e Ballkanit të cilët kanë bërë një rritje sistematike dhe nuk kanë pritur një vit të caktuar për rritjen e madhe pavarësisht se kemi mbrapa Kosovën”, thotë Eduart Gjokutaj, Ekspert Ekonomie.

Kryeson Serbia për pagën mesatare bruto më të lartë në rajon me 1112 euro ndjekur më pas nga Mali i Zi me 1024 euro, Bosnje dhe Hercegovina 1023 euro, Maqedonia e Veriut 975 euro dhe në fund Kosova me 521 euro.

“Vendi kampion nga i cili duhet  marrë dhe modeli që lidhet me produktivitetin e  administratës është Serbia dhe Maqedonia e Veriut të cilët e konkurojnë me shërbime pavarësisht se nuk  kanë nivelin e dixhitalizmit të shërbimeve publike siç i ka Shqipëria”, shtoi Gjokutaj.

Nëse krahasohemi me vendin me pagën më të lartë në rajon, ne paguhemi rreth 53% më pak. Por me programin e qeverisë për rritjen e pagës mesatare në 900 euro në mesin e 2024, ne do të jemi vetëm 23% larg vendit të parë.

“Më duket një përafrim bazuar mbi një vendim politik sesa një vendim i cili vjen nga një performancë më e mirë e administratës”, tha ai.

Ekspertët e kritikojnë rritjen e pagave pa një program të caktuar ndër vite. Teksa një kapërcim në 900 euro e konsiderojnë si një mjet politik para zgjedhjeve 2025. 

“Është pjesë e programit politik të PS dhe natyrshëm do deklarohet si një premtim i përmbushur duhet këmbëngulur sa ka lidhje me patronazhimit, produktivitetin dhe sa i vlen shërbimeve të qytetarit”, vijoi eksperti.

Për rritjen e pagave në 900 euro qeveria pritet të shpenzojnë nga buxheti i shtetit 2024 rreth 40 miliardë lekë.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Erion Dushi