Sondazh: Preferoni që emri i fëmijës tuaj të jetë:
  • Tradicional 42%
  • Modern 8%
  • I trashëguar 8%
  • Unik 42%

Europa e dobët përballë Putin! Ushtarët e rinj dezertojnë, duan kushte më të mira

Nga A2 CNN
19 Mars 2024, 14:46 | Bota

Gjermania dhe Franca kanë mangësi të theksuar numerike të forcave të armatosura. Raporti vjetor i paraqitur në parlamentin gjerman tregon se në vitin 2023, rreth 1537 ushtarë u larguan nga forcat aktive ushtarake, duke e reduktuar atë në 181 514 ushtarë.

Kjo nuk ka të bëjë me politikat rekrutuese të ushtarëve të rinj, por te largimet masive të trupave ekzistuese dhe aftësia për të mos i bindur që të mos largohen. Ndërkohë ministri francez i Forcave të Armatosura Sébastien Lecornu prezantoi një plan përmbajtjen e talenteve për të nxitur personelin ushtarak të mos largohet. “Këto probleme tashmë ekzistojnë në të gjitha kryeqytetet europiane, në të gjitha demokracitë që kanë ushtri profesionale pa rekrutim. Në takimet e NATO-s, ne mund të flasim për pajisjet, por tani ne flasim gjithashtu për nivelin e mbajtjes së ushtarëve”,  tha Sébastien Lecornu, Ministri francez i Forcave të Armatosura.

Ndërsa Evropa po riarmatoset si reagim ndaj luftës në Ukrainë, vende të tilla si Kroacia po mendojnë për të rikthyer rekrutimin e detyruar ushtarak. Të tjerë, si Danimarka, planifikojnë ta zgjerojnë atë duke përfshirë edhe gratë. Për vendet që mbështeten tek ushtritë profesionale, sfida është t'i bëjnë forcat e armatosura tërheqëse – diçka që është e vështirë të bëhet në kohë papunësie të lartë, konkurrencë të ashpër nga sektori privat dhe ushtrim të punës në distancë.

Në Mbretërinë e Bashkuar, ka pasur një mungesë vjetore të punësimit prej 1,100 trupash -ekuivalente me dy batalione këmbësorie. Paratë luajnë një rol për t'i bërë njerëzit të qëndrojnë, theksojnë analistët ushtarakë për Politico. Një nga masat kryesore të planit francez është rritja e pensioneve të daljes në pension duke integruar bonuset. Por problemi është se kushtet e shërbimit thjesht nuk janë më tërheqëse për të rinjtë ushtarak.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Denisa Pasholli