Sondazh: Sa të kënaqur jeni me cilësinë e arsimit në vend?
  • Shumë 12%
  • Pak 14%
  • Aspak 74%

Teleskopi i NASA-s regjistron një shpërthim shumë të fortë diellor

Nga A2 CNN
8 Gusht 2023, 16:53 | Lifestyle
Teleskopi i NASA-s regjistron një shpërthim shumë të

Në mbrëmjen e 7 gushtit 2023, në orën 22:46 me orën tonë, Dielli lëshoi ​​një flakërim të fortë që u regjistrua nga Observatori Dinamik Diellor i NASA-s, i cili vëzhgon vazhdimisht yllin tonë. Shpërthimet diellore janë shpërthime të dhunshme të materies që emetohen nga fotosfera e yllit, duke lëshuar një energji të krahasueshme me dhjetëra miliona bomba atomike.

Këto ngjarje shkaktohen nga një çlirim i papritur i energjisë pas rilidhjeve të linjave të fushës magnetike. Shpërthimi i 7 gushtit, që pason atë të 5 gushtit që kishte një intensitet të ngjashëm, u klasifikua si X1.5, që është një kategori e konsiderueshme. Duhet mbajtur mend se ndezjet diellore klasifikohen në pesë klasa të fuqisë për të cilat është caktuar një shkronjë.

Çdo klasë është dhjetë herë më e fuqishme se ajo e mëparshme. Klasat janë: A, B, C, M, X, sipas renditjes në rritje të fuqisë. Brenda çdo klase ekziston një klasifikim i mëtejshëm nga 1 në 9. Fuqia e ndezjeve diellore caktohet bazuar në shkëlqimin e tyre në rrezet X, të matur  nga satelitët në orbitën e Tokës në gjatësi vale midis 0,1 dhe 0,8 nanometra.

Shpërthimet e klasave A, B dhe C janë të shpeshta dhe nëse i drejtohen drejt Tokës, ato kanë pak, ose aspak, ndikim. Klasa M, me magnitudë mesatare, mund të shkaktojë ndërprerje të radios në hemisferën tokësore përballë Diellit.

Shpërthimet e klasës X, më intensivet nga të gjitha, si ajo në fjalë, ndodhin kryesisht gjatë periudhave të pikut të aktivitetit diellor. Ato mund të shkaktojnë ndërprerje të rënda të radios dhe mund të shkaktojnë stuhi gjeomagnetike shumë intensive deri në ekstreme. Në këtë kohë Dielli po i afrohet pikut njëmbëdhjetëvjeçar të aktivitetit dhe kjo shpjegon shpërthimet intensive që regjistrohen në këtë periudhë.

Ditari A2 CNN